• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar på lagervaror.
Frakt från 29:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Striglar

Behåll skärpan

När du rakar dig med kniv behöver du en strigel i någon form. En strigel är en läderrem, vanligtvis av koskinn, som fungerar som ett verktyg för att hålla din rakkniv jämn och vass mellan rakningarna och ska användas inför varje rakning. Med en bra läderstrigel och rätt teknik kommer din rakkniv inte bara att behålla sin skärpa, den kommer också att hålla i generationer.

Läs Mer Mindre

Vasst knivblad

Varje gång du rakar dig med kniven utsätts bladet för hårt slitage av de vassa skäggstråna. Strigeln slipar inte rakkniven men håller eggen ren och jämn mellan rakningarna och förhindrar att kniven blir slö. Strigelns läder vässer upp de mikroskopiska tänderna som finns på kanten av knivbladet och håller därmed din rakkniv i toppskick.

Olika striglar

Det finns flera olika modeller och funktioner på striglar där en stor skillnad mellan olika striglar är om de går att hänga upp eller har handtag. En strigel i standardutförande har en lädersida samt en metallkrok och ett mindre metallhandtag så att man kan hänga upp den vid användning om man vill. Strigeln måste hållas spänd så den inte sviktar och rundar av eggen vid vässning.

Ensidig strigel används för daglig vässning före rakning. Lädersidan kan användas med eller utan strigelpasta. Et läderbalsam eller den gula icke-slipande strigelpastan upprätthåller kvaliteten på lädret och förhindrar att det torkar ut.

Dubbelsidig strigel används för att slutföra två viktiga steg samtidigt. En dubbelsidig strigel har en lädersida samt en baksida med antingen bomullstyg eller linneduk. Med det något grövre tyget på baksidan förbereder du din rakkniv för lädret. Du kan också använda den här sidan för att hålla bladet i god kondition med en fin slipande pasta. Sedan striglar du din rakkniv som vanligt på lädersidan och den kommer att vara lika skarp som den var den första dagen.

Handhållen strigel med handtag och två lädersidor, en för daglig vässning och en behandlad lädersida för en grövre vässning. Den behandlade sidan ska användas ihop med en grön eller svart/röd strigelpasta. Strigling med en grövre strigelpasta när rakknivens skärpa har blivit slö hjälper till att förlänga tiden mellan slipning. Handhållna striglar är idealiska för dem som gillar att experimentera med slipmedel eftersom den är mer stabil än en frihängande strigel som lättare kan råka runda av bladets kant om den inte hålls helt sträckt.

Innan rakning

Innan du börjar raka dig ska du alltid strigla din rakkniv. Börja med att först gnida handen över lädret för att rengöra det från damm och smuts. Håll strigeln sträckt och dra sedan rakkniven längs med strigeln på båda sidor om bladet utan att använda något tryck. Det är viktigt att vara lätt på handen när du striglar en rakkniv. En bra regel är att det räcker med knivens egen tyngd. Efter 10-15 varv är din rakkniv redo för rakning. Glöm inte alltid att hålla strigeln helt sträckt, annars kan du skada skäreggen.

Så använder du strigeln

Kniven ska hållas rakt mot strigeln och ligga med hela bladet mot lädret. Håll aldrig kniven lutandes då vässningen sker på en plan vinkel. Använd lätt hand, men bestämda rörelser och dra kniven med ryggen före fram och tillbaka. Jobba i riktning från eggen, alltså med baksidan av rakkniven (knivens ryggrad) uppifrån och ner i riktning från kroppen.

När du ändrar riktning, bör rakkniven vändas med ryggen mot strigeln och sedan dras mot kroppen. Om spetsen av rakkniven rör strigeln medan rakkniven ändrar riktning blir den rund och förlorar sin skärpa. I detta fall bör kniven omslipas av en specialist. En frihängande strigel måste hållas spänd så att den inte sviktar och rundar av eggen.

Strigelpastor

Det finns olika typer av strigelpastor som har i uppgift att underhålla lädret på din strigel eller ge en extra slipeffekt när du striglar din rakkniv.
Strigelpastan kan användas som ett slipmedel eller också som en effektiv metod att hålla din strigel i god form och förlänga dess livstid. Det finns olika typer av strigelpastor med varierande slipeffekter. Arbeta försiktigt in strigelpastan i lädret, gärna med en mjuk bomullsduk. När du en gång har använt din strigel ihop med en viss pasta bör samma pasta användas på strigeln i fortsättningen för att uppnå den effekt du eftersträvade.
Strigelpastorna finns i olika färger, alla med olika slipstyrkor för olika ändamål. Hur grovt polermedlet är avgör hur fort en strigel avverkar metall i eggen och även hur fin egg man kan få.

Läderbalsam eller gul strigelpasta har ingen slipeffekt och används för att underhålla lädret på strigeln. Den hjälper till att hålla lädret i god form och förlänger strigelns livstid.

Röd strigelpasta som ger en medium slipeffekt och ska användas på ”mindre än rakbladsvass” rakkniv. Den innehåller en liten mängd slipmedel med små slipande partiklar och ger din kniv en medeldämpad skärpa.

Grön strigelpasta som ger en hög slipeffekt och används på riktigt slöa rakknivar. Den innehåller mycket slipmedel med de grövsta partiklarna och ska bara användas försiktigt för att vässa en mycket slö kniv.

Slipsten eller strigel?

En slipsten (brynsten) och en strigel har inte samma syfte. Slipstenen slipar bladet och ger rakkniven en ny skärpa medan strigeln är ett sätt att förnya skärpan på rakkniven före rakning. Du håller alltså din rakkniv vass med en strigel, men skärper den med en finkornig slipsten. Med hjälp av strigelpasta på strigelns yta kan en mindre bryning/slipning av knivbladet göras.

Skötsel

Var rädd om din strigel och förvara den på ett rent ställe för att undvika smuts, damm. För att säkerställa att lädret inte torkar ut bör du då och då smörja in din strigel med ett läderbalsam för att bevara den mjuka ytan på strigeln. Arbeta in fettet på strigelns lädersida med hjälp av handflatan. Undvik att få små jack i lädret där smuts och damm kan samlas och försämra strigelns prestanda. Den smidiga strigeln kan lätt rullas ihop för smidigare förvaring.

Dovo Läderbalsam Dovo Läderbalsam
Mr Bear Family Leather Strop Mr Bear Family Leather Strop
Dovo Strigel Läder Dovo Strigel Läder
Dovo Tension Screw Razor Strop Dovo Tension Screw Razor Strop
Dovo Dubbelsidig Strigel Dovo Dubbelsidig Strigel
Mühle Strigel Mühle Strigel