Strigling är ett sätt att underhålla och vässa din traditionella rakkniv. Det görs genom att använda en strigel, som är en läderrem, vanligtvis av koskinn. Strigling bör göras inför varje rakning för att bibehålla skärpan på kniven och få en bra rakning. Det finns olika typer av striglar, såsom handhållna eller frihängande, och det är viktigt att välja rätt typ för din rakkniv.
För att hålla din rakkniv i toppskick är det viktigt att strigla den regelbundet. Strigling gör inte att kniven blir vassare, men det håller eggen ren och jämn mellan rakningarna och förhindrar att kniven blir slö. Strigelns läder vässer upp de mikroskopiska tänderna på kanten av knivbladet.
Det finns flera olika modeller av striglar, med olika funktioner. En vanlig strigel har en lädersida, en metallkrok och ett mindre metallhandtag, så att den kan hängas upp vid användning. Strigeln bör hållas spänd så den inte rundar av eggen vid vässning. Ensidig strigel används för daglig vässning, medan dubbelsidig strigel används för både vässning och förberedelse av kniven. Handhållen strigel har handtag och två lädersidor, en för daglig vässning och en för grövre vässning. Dessa striglar är bra för dem som gillar att experimentera med olika slipmedel
Innan du börjar raka dig ska du alltid strigla din rakkniv. Rengör först strigeln från damm och smuts genom att gnida handen över lädret. Dra sedan rakkniven längs strigeln på båda sidor utan att använda något tryck. Var lätt på handen och strigla 10-15 varv för att få en vass kniv. Tänk på att hålla strigeln helt sträckt för att undvika skador på skäreggen.
Håll kniven rakt mot strigeln och lägg hela bladet mot lädret. Var lätt på handen och dra kniven med ryggen före fram och tillbaka. Jobba i riktning från eggen. När du byter riktning, vänd kniven med ryggen mot strigeln och dra mot kroppen. Undvik att röra spetsen av kniven mot strigeln för att undvika att den blir rund och förlorar sin skärpa.
Det finns olika typer av strigelpastor som används för att underhålla lädret på strigeln eller ge extra slipeffekt. Pastan kan användas för att hålla strigeln i god form och förlänga dess livstid. Det finns olika färger med olika slipstyrkor för olika ändamål.
Läderbalsam eller gul strigelpasta används för att hålla lädret på strigeln mjukt och i bra skick. Den har ingen slipeffekt. Röd strigelpasta ger en medium slipeffekt och bör användas på knivar som inte är riktigt vassa. Grön strigelpasta ska användas med försiktighet då den ger en stark slipeffekt och bör endast användas på mycket slöa knivar.
Slipsten och strigel är inte samma sak. Slipsten slipar kniven och ger den en ny skärpa medan strigeln är ett sätt att förnya knivens skärpa inför rakning. Strigelpasta kan också användas för att slipa kniven lite grann.
Var rädd om din strigel och förvara den på ett rent ställe för att undvika smuts, damm. För att säkerställa att lädret inte torkar ut bör du då och då smörja in din strigel med ett läderbalsam för att bevara den mjuka ytan på strigeln. Arbeta in fettet på strigelns lädersida med hjälp av handflatan. Undvik att få små jack i lädret där smuts och damm kan samlas och försämra strigelns prestanda. Den smidiga strigeln kan lätt rullas ihop för smidigare förvaring.