• Allt för Coola Killar & Fagra Farbröder
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Striglar

Strigling är en oumbärlig del av att underhålla och vässa din traditionella rakkniv. Denna process involverar användningen av en strigel, som vanligtvis är gjord av koskinn. Striglingen bör utföras före varje rakning för att bevara knivens skärpa och säkerställa en kvalitativ rakning. Det finns olika typer av striglar, inklusive handhållna och frihängande varianter, och det är av yttersta vikt att välja rätt typ som passar din specifika rakkniv.

Läs Mer Mindre

Vasst knivblad

För att hålla din rakkniv i toppskick är det viktigt att strigla den regelbundet. Strigling gör inte att kniven blir vassare, men det håller eggen ren och jämn mellan rakningarna och förhindrar att kniven blir slö. Strigelns läder vässer upp de mikroskopiska tänderna på kanten av knivbladet.

Olika striglar

Det finns flera olika modeller av striglar, med olika funktioner. En vanlig strigel har en lädersida, en metallkrok och ett mindre metallhandtag, så att den kan hängas upp vid användning. Strigeln bör hållas spänd så den inte rundar av eggen vid vässning. Ensidig strigel används för daglig vässning, medan dubbelsidig strigel används för både vässning och förberedelse av kniven. Handhållen strigel har handtag och två lädersidor, en för daglig vässning och en för grövre vässning. Dessa striglar är bra för dem som gillar att experimentera med olika slipmedel

Innan rakning

Innan du börjar raka dig ska du alltid strigla din rakkniv. Rengör först strigeln från damm och smuts genom att gnida handen över lädret. Dra sedan rakkniven längs strigeln på båda sidor utan att använda något tryck. Var lätt på handen och strigla 10-15 varv för att få en vass kniv. Tänk på att hålla strigeln helt sträckt för att undvika skador på skäreggen.

Så använder du strigeln

Håll kniven rakt mot strigeln och lägg hela bladet mot lädret. Var lätt på handen och dra kniven med ryggen före fram och tillbaka. Jobba i riktning från eggen. När du byter riktning, vänd kniven med ryggen mot strigeln och dra mot kroppen. Undvik att röra spetsen av kniven mot strigeln för att undvika att den blir rund och förlorar sin skärpa.

Strigelpasta & skötsel

Det finns olika typer av strigelpastor som används för att underhålla lädret på strigeln eller ge extra slipeffekt. Pastan kan användas för att hålla strigeln i god form och förlänga dess livstid. Det finns olika färger med olika slipstyrkor för olika ändamål.

Läderbalsam eller gul strigelpasta används för att hålla lädret på strigeln mjukt och i bra skick. Den har ingen slipeffekt. Röd strigelpasta ger en medium slipeffekt och bör användas på knivar som inte är riktigt vassa. Grön strigelpasta ska användas med försiktighet då den ger en stark slipeffekt och bör endast användas på mycket slöa knivar.

Slipsten och strigel är inte samma sak. Slipsten slipar kniven och ger den en ny skärpa medan strigeln är ett sätt att förnya knivens skärpa inför rakning. Strigelpasta kan också användas för att slipa kniven lite grann.

Var rädd om din strigel och förvara den på ett rent ställe för att undvika smuts, damm. För att säkerställa att lädret inte torkar ut bör du då och då smörja in din strigel med ett läderbalsam för att bevara den mjuka ytan på strigeln. Arbeta in fettet på strigelns lädersida med hjälp av handflatan. Undvik att få små jack i lädret där smuts och damm kan samlas och försämra strigelns prestanda. Den smidiga strigeln kan lätt rullas ihop för smidigare förvaring.

Dovo Tension Screw Razor Strop Dovo Tension Screw Razor Strop
Dovo Läderbalsam Dovo Läderbalsam
Dovo Strigel Läder Dovo Strigel Läder
Mühle Strigel Mühle Strigel