• Allt för Coola Killar & Fagra Farbröder
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Känslig hårbotten

Lindrande schampon, styling som inte kliar och produkter som tar bort mjäll en gång för alla! Här hittar du produkter som lindrar klåda och irritation och främjar en hälsosam hårbotten. Vi har ett brett utbud av produkter som är skonsamma mot hårbotten och inte torkar ut den ytterligare. 

Läs Mer Mindre

En känslig hårbotten är ett vanligt problem som många människor upplever. Det kan bero på en rad olika faktorer, inklusive torr hud, mjäll, allergier, infektioner eller överanvändning av hårvårdsprodukter.

Mjäll

Det kan ibland vara svårt att skilja mellan en torr och kliande hårbotten och mjäll, eftersom båda tillstånden kan orsaka vita flagor på hårbotten. Men det finns några skillnader som kan hjälpa till att identifiera vilket tillstånd du lider av.

Mjäll orsakas av en överväxt av jäst som naturligt finns på hårbotten. Mjäll kan orsaka stora, tunga flagor som inte faller lätt av hårbotten och kan klibba fast i håret. Mjäll kan också orsaka en röd och irriterad hårbotten och kan ibland leda till klåda och en brännande känsla.

Om du misstänker att du lider av mjäll, kan du prova att använda ett mjällschampo som innehåller salicylsyra, kolsvavel eller ketokonazol. Om du istället tror att du har en torr hårbotten, kan du prova att använda en återfuktande schampo och balsam, undvika hårprodukter som innehåller alkohol eller parfym och undvika att tvätta håret för ofta.

Torr hårbotten

En torr hårbotten känns stram och irriterad och kan orsaka klåda och flagor. Vita flagor på en torr hårbotten är vanligtvis små och tunna och tenderar att falla av hårbotten när du borstar eller rör på huvudet. Om du kliar en torr hårbotten, kan det orsaka att det bildas små vita flagor, men de kommer vanligtvis inte i stora mängder och är ofta ganska lätta att ta bort.

Fet hårbotten

Om du har en fet hårbotten kan det vara frestande att tvätta håret varje dag, men det kan faktiskt göra det värre. Genom att tvätta håret för ofta kan du stimulera talgproduktionen och göra håret ännu fetare. Tvätta istället håret högst varannan dag och välj ett schampo som är lugnande för hårbotten. Det är också viktigt att borsta håret dagligen med en vildsvinsborste för att ta bort smuts och damm som kan orsaka irritation i hårbotten.

Vad är orsaken till kliande hårbotten?

Det finns flera faktorer som kan orsaka kliande hårbotten. En av de vanligaste orsakerna är torr hud, som kan orsakas av för mycket tvättning eller användning av hårprodukter som torkar ut hårbotten. Mjäll kan också orsaka kliande hårbotten, vilket kan leda till inflammation och irritation i hårbotten. Allergier mot hårvårds - eller stylingprodukter eller andra ämnen kan också orsaka kliande hårbotten. En annan orsak kan även vara infektioner som svampinfektioner eller psoriasis.

Hur kan jag lindra kliande hårbotten?

Det finns flera saker du kan göra för att lindra symtomen av kliande hårbotten. Det lättaste tipset är att byta ut ditt vanliga hårschampo och använda ett lugnande schampo som är speciellt utformat för att behandla kliande hårbotten. Du kan också försöka att undvika att använda för mycket hårprodukter, tvätta håret mindre ofta och använda en mildare schampo. Andra metoder inkluderar att massera hårbotten försiktigt och undvika att klia på det, undvika varmt vatten och använda en mild balsam för att återfukta hårbotten.

Produkter som behandlar kliande hårbotten

Om du lider av torr och kliande hårbotten finns det flera produkter som kan hjälpa till att lindra dessa besvär. Här är några exempel på produkter som kan passa dig:

Universalolja: Investera i en doftfri ansikts- och kroppsolja som kan användas över hela kroppen, inklusive hårbotten. Ett exempel är jojobaolja som är känd för sin förmåga att binda fukt och skydda huden, vilket kan hjälpa till att återfukta en torr hårbotten och lindra klåda.

Schampo: Det finns många schampon på marknaden som är speciellt utformade för att behandla kliande hårbotten Välj ett vårdande schampo som speciellt utvecklat för att lugna och balansera hårbotten. Leta efter antibakteriella egenskaper som kan hjälpa till att lindra klåda och återfukta en obalanserad hårbotten. Även innehåll som tjära och selen kan hjälpa till att lindra symtomen av kliande hårbotten.

Balsam: Satsa på ett balsam som ger en mjuk och skön känsla åt håret samtidigt som det är skonsamt mot lättirriterad och spänd hårbotten och kan lugna och vårda hårbotten.

Stylingprodukter: För personer med kliande och torr hårbotten kan det vara bäst att välja stylingprodukter som är skonsamma mot hårbotten och inte torkar ut den ytterligare. Ekologiska stylingprodukter som innehåller naturliga ingredienser såsom aloe vera, jojobaolja och sheasmör kan vara ett bra val då dessa ingredienser har återfuktande och lugnande egenskaper som kan hjälpa till att minska klåda och irritation i hårbotten. Undvik stylingprodukter som innehåller alkohol och syntetiska dofter då dessa kan irritera hårbotten ytterligare.

När du väljer produkter för en torr och kliande hårbotten, undvik hårvårdsprodukter med starka tensider, alkoholer och silikoner, då dessa kan irritera huden ytterligare. Det är också viktigt att tvätta ut stylingprodukter helt ur håret, då rester av dessa produkter kan orsaka klåda och irritation. Genom att välja rätt produkter och ta hand om din hårbotten på rätt sätt kan du lindra torrhet, klåda och andra obehagliga besvär.

Vilka naturliga behandlingar finns det för kliande hårbotten?

Det finns flera naturliga behandlingar som kan hjälpa till att lindra kliande hårbotten. En av de mest effektiva är att använda tea tree-olja, som har antibakteriella och antifungala egenskaper. En annan metod är att massera kokosolja eller olivolja i hårbotten och låta det sitta i 30-60 minuter innan du tvättar håret. Aloe vera gelé kan också ha en lugnande effekt på kliande hårbotten. Andra naturliga behandlingar inkluderar att använda äppelcidervinäger eller grönt te som sköljning efter tvätt. Det är viktigt att notera att effekten av naturliga behandlingar kan variera från person till person, och om dina symptom är allvarliga eller fortsätter över en längre tid bör du söka råd från en läkare.

Ekologiska hårvårdsprodukter

Att helt gå över till ekologiska hårprodukter kan vara fördelaktiga för personer med kliande hårbotten eftersom de ofta innehåller naturliga ingredienser som kan hjälpa till att lindra irritation och inflammation i hårbotten. Många konventionella hårvårdsprodukter innehåller kemikalier som kan torka ut och irritera hårbotten, vilket kan förvärra symtomen av kliande hårbotten. Genom att använda ekologiska hårvårdsprodukter, kan du minska risken för att utsätta din hårbotten för dessa irriterande ämnen.

Torr hårbotten på vintern

Under vintermånaderna är kliande hårbotten vanligt eftersom luften är torrare och kan torka ut hårbotten, vilket leder till torrhet och irritation. Att använda en återfuktande hårbalsam och hårmask kan hjälpa till att återfukta hårbotten och lindra symtomen av kliande hårbotten.

Kliande hårbotten och stylingprodukter

När man använder stylingprodukter som hårspray, gel eller vax kan de lämna rester i håret som kan irritera hårbotten och orsaka klåda. Det är därför viktigt att tvätta ur stylingprodukterna helt ur håret för att undvika överdriven irritation och klåda i hårbotten. Användning av en mild schampo och balsam kan hjälpa till att ta bort resterna av stylingprodukterna från håret och hårbotten.

Nõberu of Sweden Giftbox Scalp & Relax Nõberu of Sweden Giftbox Scalp & Relax
Solomon's Detox Shampoo Agister Solomon's Detox Shampoo Agister
Solomon's Detox Lotion Agister Solomon's Detox Lotion Agister
c/o Gerd Organic Jojoba Oil 30 ml c/o Gerd Organic Jojoba Oil 30 ml
Truefitt & Hill Shampoo Coconut Truefitt & Hill Shampoo Coconut
c/o Gerd Arctic Salt Spray c/o Gerd Arctic Salt Spray
c/o Gerd Lingoberry Clear Skin c/o Gerd Lingoberry Clear Skin
Mr Bear Family Conditioner 250 ml Mr Bear Family Conditioner 250 ml
Kent Brushes Grooming Brush PF06 Kent Brushes Grooming Brush PF06