• Allt för Coola Killar & Fagra Farbröder
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Säkerhetshyvlar

Rakning med en säkerhetshyvel är en exceptionell upplevelse. Den ger en nära och skonsam rakning där du har full kontroll över varje drag. Även om det kräver lite mer tid och teknik jämfört med moderna rakhyvlar, är resultatet definitivt värt det.

Säkerhetshyvelns tidlösa design ger dig en känsla av elegans och tradition. Dessutom är det ett mer ekonomiskt alternativ i längden jämfört med moderna rakhyvlar. Känd som "safety razor," är den det självklara valet för män som söker en traditionell och klassisk rakning som ger en professionell look. Uppgradera din rakrutin och upplev skillnaden!

Läs Mer Mindre

Olika typer av säkerhetshyvlar

Det finns ett antal olika modeller av säkerhetshyvlar på marknaden, varje med sina egna unika egenskaper och funktioner. Vissa modeller är gjorda för att ge en mer traditionell rakning medan andra är mer innovativa och moderna. 

Förutom hyvelns design finns det olika typer av rakhuvuden som ger antingen en mild, mellan eller aggressiv rakning. Aggressiviteten beror på avståndet mellan rakhuvudets kam och själva rakbladet, hur stor del av bladet som är blottat och vilken vinkel det har. När du ska välja en hyvel ska du tänka på vilken skäggväxt och hudtyp du har för att hitta rätt modell. Även valet av rakblad spelar stor roll för att hitta den kombination som ger dig bästa rakresultat.

Säkerhetshyvel med stängd kam:  Den vanligaste modellen där rakhuvudet har en stängd kam vilket gör rakbladet mer skyddat och inte lika mycket exponerat . Detta kan ge en mer skonsam rakning eftersom det är svårare att få en hög vinkel på rakbladet när det skär i skäggstråna. Detta kan vara bra för män med känslig hud eller nybörjare.

Säkerhetshyvel med en öppen kam: Som har ett rakblad som är mer exponerat jämfört med en med en stängd kam. Den öppna kammen ger en mer aggressiv rakning eftersom det är lättare att få en högre vinkel på rakbladet när det skär stråna. Detta kan ge en närmare och mer noggrann rakning men det kan också vara mer känsligt för huden. Öppen kam hyvlar är ofta lämpliga för män med tjockt och tätt skägg.

Slant bar: För dig som vill ha en riktig utmaning, Denna typ av hyvel har ett tvinnat (snett) rakhuvud vilket vinklar rakbladet på ett visst sätt vilket tar ännu närmre då den "skivar" skäggstråna i stället för den vanliga skärande rörelsen. Det tvinnade rakhuvud ger en ökad stabilitet och vinkelvariation vilket ger en extremt slät och friktionsfri rakning. Den asymmetriska formen på hyvelns topp erbjuder olika vinklar att hålla hyveln i.

Denna typ av säkerhetshyvel ger en mycket aggressiv rakning och i skickliga händer kan den ge ett mycket nära och fin rakning. Den passar vana användare som vill ta ett kliv upp vad gällande resultat. Den är även bra för extra kraftiga skäggstrån eller en känslig hud eftersom den ger minimalt med slitage på huden. Det är dock ingen hyvel för nybörjare då chansen att skära sig är betydligt större. Hyveln används på samma sätt som alla övriga säkerhetshyvlar och passar bäst ihop med ett så vasst rakblad som möjligt, förslagsvis Feather.

Ställbar hyvel: Denna typ av hyvel har en justerbar inställning som gör det möjligt för användaren att justera rakbladets exponering vilket ger dig möjligheten att välja hur aggressiv rakning du vill ha. De olika nivåerna bestämmer hur mycket rakbladet exponeras vilket påverkar hur nära huden du kommer. Till en början kan du ställa in rakhyveln på en lägre nivå för att pröva dig fram och efter några rakningar kan du testa närmare nivåer tills du hittar den nivå på rakningen som passar dig bäst. Du får en nära och bekväm rakning anpassad efter just din hud vilket kan vara extra bra om du har problem med Inåtväxande hårstrån, rakfinnar eller andra rakutslag.

Aggressivitet

De olika modellerna skiljer sig åt i rakaggressivitet: milda, medium och aggressiva.

Milda säkerhetshyvlar är utformade för att ge en mycket skonsam rakning, de är lämpliga för män med tunn skäggväxt eller känslig hud eller nybörjare. Du kan även välja en mild hyvel om du vill kunna raka dig väldigt ofta eller om du vill kunna använda ett riktigt vasst blad, men med en viss säkerhet. Använder du en mild hyvel ihop med ett mindre vasst blad ger det en mildare rakning medan du fortfarande kan använda samma hyvel ihop med ett riktigt vasst blad för en aggressivare rakning.

Medium säkerhetshyvlar är de vanligaste säkerhetshyvlarna och ett bra val för män med normal hud. Dessa är uppskattade av såväl nybörjare som mer erfarna våtrakare. De ger en bra balans mellan en skonsam och nära rakning. Aggressiviteten på rakningen kan justeras genom att antingen välja ett mildare eller vassa rakblad. Denna hyvel har ett normalstort gap mellan toppen och underdelen på rakhuvudet och ger därigenom en normal exponering av rakbladet.

Aggressiva säkerhetshyvlar är utformade för att ge en mycket nära rakning och är lämpliga för män med tjockt och tätt skägg. Du bör ha vana att hantera en säkerhetshyvel och den större exponeringen av det vassa dubbelrakbladet som denna typ av hyvel ger. När du rakar dig med en aggressiv hyvel får du snabba resultat – många skäggstrån försvinner på ett enda drag. De aggressiva hyvlarna är dock inte lika skonsamma för huden och har du en extra känslig hud bör du välja en annan typ av hyvel. I kategorin aggressiva hyvlar finns den s.k. slant bar modellen samt de justerbara hyvlarna, inställda på den högsta nivån.

För att använda en säkerhetshyvel, följ dessa steg:

Förbered huden genom att tvätta ansiktet och använd en rakkräm eller gel för att mjukgöra håret.
Håll hyveln med ena handen och tryck försiktigt mot huden med den andra handen.
Använd en lätt touch och raka i samma riktning som hårets växt. Försök inte att pressa för hårt eller raka mot hårets växt.
Torka av hyveln och rakbladet efter varje drag och skölj ansiktet med kallt vatten efteråt.
Torka av hyveln och låt den torka i luften innan du förvarar den.
Observera att det är viktigt att använda en skarp rakblad och att alltid raka med försiktighet för att undvika skärsår.

Skötsel av din säkerhetshyvel

Det är viktigt att sköta om sin säkerhetshyvel för att få en bra rakning och förlänga hyvlens livslängd. Här är några tips på hur man sköter om sin säkerhetshyvel:

Rengöring:: Efter rakning sköljer du hyveln ren under rinnande varmt vatten och tar bort tvål och hårrester. För en mer grundlig rengöring kan du ta isär rakhuvudet och vid behov rengöra den med rengöringsmedel och en borste. Torka sedan hyveln torr med en trasa.

Om du lämnar hyveln liggandes blöt med bladet i så kan rost på bladet uppstå. Ta för vana att alltid rengöra hyveln efter användning  och var noga med att låda den lufttorka innan du sätter ned den i en låda eller liknande. Det finns ställ till hyvlarna så att man kan ha dem hängandes efter användning vilket både är en snygg förvaring och praktisk torkfunktion.

Förvaring: Förvara hyveln på en torr plats och undvik att lägga den i fuktiga eller våta områden. Det finns rakhyvelställ för att kunna hänga upp hyveln efter användning vilket både är snyggt och praktiskt då den får lufttorka. Det finns även skyddande fodral som ofta rymmer både hyvel och ett paket blad, perfekt även om du vill ta med dig din hyveln på resan.

Bladbyte:: Byt ut rakbladet när det blir slött eller när det inte ger en bra rakning längre. Var noga med att hålla rakbladen torra och förvara dem på en torr plats.

Genom att följa dessa tips, kan du se till att din säkerhetshyvel hålls i bra skick och ger dig en bra rakning varje gång.

Så ofta bör du byta blad

Det är rekommenderat att byta bladet i en säkerhetshyvel efter varje 2-5 rakningar eller när bladet inte längre ger en bra rakning. Det kan variera från person till person beroende på hårtyp och hudkänslighet. Det är också viktigt att hålla rakbladen torra och förvara dem på en torr plats för att förlänga deras livslängd.

Rakbladets betydelse

Även de olika dubbelrakbladen har betydelse för huruvida du får en mild, medium eller aggressiv rakning.  Använder du en medium hyvel kan du justera aggressiviteten på din rakning genom att välja ett snällare eller vassare blad. T.ex. ger en medium hyvel ihop med ett vasst blad en aggressivare rakning medan den ihop med ett milt blad ger ett snällare resultat - något som kan vara bra om man känner sig lite osäker eller vill kunna raka sig ofta. Man ska inte glömma bort att även det mildaste dubbelrakbladet är väldigt vasst.

Ibland kan det vara svårt att läsa sig till rätt kombination av hyvel och blad och du kan istället behöva pröva dig fram. Upplever du att bladet glider mjukt och jämt över huden och ingen irritation i huden uppstår har du en kombination av blad och hyvel som stämmer överens med ditt skägg. Börja alltid på ett snällare rakblad och jobba dig sedan uppåt. Under tiden hinner även din hud vänja sig vid det vassa och öppna dubbelrakbladet och kommer vara mer förlåtande efter en tid.

Milda dubbelrakblad är ofta mindre skarpa och kan ge en mer skonsam rakning med mindre irritation på huden. Dessa är lämpliga för personer med känslig hud eller nybörjare.

Medium dubbelrakblad är vanligtvis mer skarpa och kan ge en mer noggrann rakning med mindre passningar. Dessa är lämpliga för personer med normal hud.

Aggressiva dubbelrakblad är de skarpaste och kan ge en mycket nära och noggrann rakning, men kan också orsaka mer irritation och skärsår på huden. Dessa är lämpliga för personer med tjockt och tätt skägg.

Det är viktigt att välja rätt dubbelblad för din hy och din preferens. Det är också viktigt att byta ut bladet ofta för att hålla det skarpt och för att undvika irritation och skärsår.

Hygienisk val för hudproblem & finnar

Säkerhetshyveln är ett hygieniskt val för personer med problem med huden eller finnar eftersom dubbelrakbladen är utformade så att du enkelt kan rengöra dem och ersätta dem med ett nytt till en mycket låg kostnad.

Detta minskar risken för bakterieuppbyggnad och infektioner i huden jämfört med andra raksystem där flera blad är inbäddade och svårare att rengöra. Också, eftersom säkerhetshyveln ger en mer precis och skonsam rakning, kan det hjälpa till att minska irritation och utslag på huden.


Merkur Säkerhetshyvel 500 Progress REA Merkur Säkerhetshyvel 500 Progress REA
Dovo Safety Razor PRIMO II REA Dovo Safety Razor PRIMO II REA
Mühle R41 Black Safety Razor Mühle R41 Black Safety Razor
Mühle R89 Black Safety Razor Mühle R89 Black Safety Razor
Dovo Safety Razor PRIMO II Dovo Safety Razor PRIMO II
Dovo Safety Razor PRIMO I Dovo Safety Razor PRIMO I
LEA Traditional Safety Razor LEA Traditional Safety Razor
Merkur Rakhyvelset 23C Merkur Rakhyvelset 23C
Merkur Säkerhetshyvel 22C Merkur Säkerhetshyvel 22C
Merkur Rakhyvelset 24C Merkur Rakhyvelset 24C
Merkur Rakhyvelset 22C Merkur Rakhyvelset 22C
Merkur Säkerhetshyvel 47C Merkur Säkerhetshyvel 47C
Safety Razor Gift Set Safety Razor Gift Set

Safety Razor Gift Set

912 kr 819 kr
Feather Safety Razor Wood incl stand Feather Safety Razor Wood incl stand
Merkur Säkerhetshyvel 41C Merkur Säkerhetshyvel 41C
Mühle Exchangable Cord Blue Mühle Exchangable Cord Blue
Mühle Exchangable Cord Coral Mühle Exchangable Cord Coral
Mühle Exchangable Cord Stone Mühle Exchangable Cord Stone
Mühle Rytmo Säkerhetshyvel Ask Mühle Rytmo Säkerhetshyvel Ask
Feather Luxury Safety Razor AS-D2 Feather Luxury Safety Razor AS-D2
Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE89 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE89
Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE87 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE87
Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE86 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE86
Merkur Mustaschhyvel 907 Merkur Mustaschhyvel 907
Merkur DE Razor Set 933 Merkur DE Razor Set 933
Merkur Säkerhetshyvel Futur 701 Merkur Säkerhetshyvel Futur 701
Merkur Säkerhetshyvel Futur 700 Merkur Säkerhetshyvel Futur 700
Merkur Säkerhetshyvel 15C Merkur Säkerhetshyvel 15C
Merkur Säkerhetshyvel 25C Merkur Säkerhetshyvel 25C
Merkur Säkerhetshyvel 34G Merkur Säkerhetshyvel 34G
Merkur Säkerhetshyvel 42C Merkur Säkerhetshyvel 42C
Merkur Säkerhetshyvel 24C Merkur Säkerhetshyvel 24C
Merkur Säkerhetshyvel 23 Black Merkur Säkerhetshyvel 23 Black
Merkur Säkerhetshyvel 23C Merkur Säkerhetshyvel 23C
Merkur Säkerhetshyvel 33C Merkur Säkerhetshyvel 33C
Merkur Säkerhetshyvel 34C Merkur Säkerhetshyvel 34C
Mühle Rakhuvud Öppen Kam R41 Mühle Rakhuvud Öppen Kam R41
Mühle Rakhuvud Stängd Kam R89 Mühle Rakhuvud Stängd Kam R89
Mühle Top Cap Closed Comb Mühle Top Cap Closed Comb
Mühle Top Cap Open Comb Mühle Top Cap Open Comb
Mühle Blade Guard Rakhyvelskydd Mühle Blade Guard Rakhyvelskydd
Feather Popular Safety Razor Feather Popular Safety Razor