• CYBER MONDAY 15% PÅ ALLT!
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Säkerhetshyvlar

Hållbart & plastfritt

Säkerhetshyveln är den överlägset bästa rakhyveln du kan använda. Den klassiska hyveln ger en friktionsfri rakning och ett betydligt närmre resultat. Med de vassa dubbelrakbladen kan du raka dig noggrant och hygieniskt och bladen klarar med lätthet även tjockare stubb utan att ge avkall på komforten.

Säkerhetshyveln är lätt att använda och lätt att hålla ren vilket är bra för dig som har problem med rakfinnar eller rakutslag. Ihop med en rakborste och löddret från en bra raktvål eller kräm ger den dig en grym feeling och ett fantastiskt resultat. Har du skägg är den grym på att putsa till riktigt snygga kanter!

Säkerhetshyveln har varit en symbol för hållbarhet i årtionden. Hyvlarna är tillverkade helt i metall och håller en livstid vilket gör dem till ett bättre alternativ än engångshyvlar- och flerbladssystem. Dubbelbladen är tillverkade av metall och håller skärpan riktigt länge vilket gör dem till ett bättre val både för din plånbok och för miljön.

Läs Mer Mindre

Omtyckt i generationer

Säkerhetshyveln med utbytbara blad har en gång i tiden revolutionerat våtrakningen och i generationer har den betraktats som en stilig klassiker som rakar rent med precision. Än idag är det ett av de mest klassiska och omtyckta rakverktyget. Även om det öppna bladet kräver lite respekt i början kommer du snabbt att bekanta dig med hyveln och med lite guidning av en stadig hand kommer den att leverera en mycket nära rakning med ett varaktigt resultat. Till skillnad från moderna bladsystem rör sig inte huvudet på hyveln.

Enkel & säker

En säkerhetshyvel är enkel att använda. Börja med att fukta huden med varmt vatten för att mjuka upp skäggstråna. Löddra sedan upp ett rakskum från en bra raktvål eller kräm på området som ska rakas. Efter några minuter rakar du dig med säkerhetshyveln som skonsamt glider över huden.

Viktig utrustning

För att raka dig med en säkerhetshyvel behöver du utbytbara dubbelrakblad. Vi rekommenderar att byta blad efter ca 5-8 rakning. För en särskilt fast och varaktigt raklödder rekommenderar vi att du använder en rakborste och en raktvål eller kräm av hög kvalitet. Med denna utrustning får du en nära, bekväm och mycket grundlig rakning.

Olika modeller

Förutom hyvelns design finns det olika typer av rakhuvuden på säkerhetshyvlarna som ger antingen en mild, mellan eller aggressiv rakning. Aggressiviteten beror på avståndet mellan rakhuvudets kam och själva rakbladet, hur stor del av bladet som är blottat och vilken vinkel det har. När du ska välja en hyvel ska du tänka på vilken skäggväxt och hudtyp du har för att hitta rätt modell. Även valet av rakblad spelar stor roll för att hitta den kombination som ger dig bästa rakresultat.

Öppen eller stängd kam

Rakhuvudet på en säkerhetshyvel har antingen en öppen eller stängd kam. Den stängda kammen är standard vilken ger en mycket nära och mild rakning som passar de allra flesta män.

Hyvlar med öppen kam ger en mer aggressiv rakning då rakbladet exponeras mer och du kommer lite närmre huden. Den öppna kammen kanaliserar skäggstråna och tillåter en kraftigare och mer direkt rakteknik. Hyvlar med öppen kam är perfekt för dig med en kraftig och tät skäggväxt eller om du ger dig på en tredagarsstubb.

Milda hyvlar

Lämpar sig bra för nybörjare eller för dig med tunn skäggväxt eller känslig hud. Du kan även välja en mild hyvel om du vill kunna raka dig väldigt ofta eller om du vill kunna använda ett riktigt vasst blad, men med en viss säkerhet. Använder du en mild hyvel ihop med ett mindre vasst blad ger det en mildare rakning medan du fortfarande kan använda samma hyvel ihop med ett riktigt vasst blad för en aggressivare rakning.

Medium hyvlar

Är de vanligaste säkerhetshyvlarna och passar dig med normal skäggväxt och normal hy. Uppskattade av både nybörjare och mer erfarna våtrakare. Medium hyvlarna har mellanaggressiva rakhuvuden och aggressiviteten på rakningen kan justeras genom att antingen välja ett mildare eller vassa rakblad. Denna hyvel har ett normalstort gap mellan toppen och underdelen på rakhuvudet och ger därigenom en normal exponering av rakbladet.

Aggressiva hyvlar

Passar bäst för dig men en kraftig skäggväxt, som ofta upplever att du aldrig blir renrakad. Du bör ha vana att hantera en säkerhetshyvel och den större exponeringen av det vassa dubbelrakbladet som denna typ av hyvel ger. När du rakar dig med en aggressiv hyvel får du snabba resultat – många skäggstrån försvinner på ett enda drag. De aggressiva hyvlarna är dock inte lika skonsamma för huden och har du en extra känslig hud bör du välja en annan typ av hyvel. I kategorin aggressiva hyvlar finns den s.k. slant bar modellen samt de justerbara hyvlarna, inställda på den högsta nivån.

Justerbara hyvlar

Justerbara säkerhetshyvlar ger dig möjligheten att välja hur aggressiv rakning du vill ha genom att ställa in hyveln i olika nivåer. De olika nivåerna bestämmer hur mycket rakbladet exponeras vilket påverkar hur nära huden du kommer. Till en början kan du ställa in rakhyveln på en lägre nivå för att pröva dig fram och efter några rakningar kan du testa närmare nivåer tills du hittar den nivå på rakningen som passar dig bäst. Du får en nära och bekväm rakning anpassad efter just din hud vilket kan vara extra bra om du har problem med Inåtväxande hårstrån, rakfinnar eller andra rakutslag.

Slant bar

För dig som vill ha en riktig utmaning finns s.k. slant bar hyvlar som har ett tvinnat (snett) rakhuvud vilket vrider rakbladet som tar ännu närmre och "skivar" skäggstråna i stället för den vanliga skärande rörelsen. Det tvinnade rakhuvud ger en ökad stabilitet och vinkelvariation vilket ger en extremt slät och friktionsfri rakning. Den asymmetriska formen på hyvelns topp erbjuder olika vinklar att hålla hyveln i.

Denna typ av säkerhetshyvel ger en mycket aggressiv rakning och i skickliga händer kan den ge ett mycket nära och fin rakning. Den passar vana användare som vill ta ett kliv upp vad gällande resultat. Den är även bra för extra kraftiga skäggstrån eller en känslig hud eftersom den ger minimalt med slitage på huden. Det är dock ingen hyvel för nybörjare då chansen att skära sig är betydligt större.
Hyveln används på samma sätt som alla övriga säkerhetshyvlar och passar bäst ihop med ett så vasst rakblad som möjligt, förslagsvis Feather.

Rakbladets betydelse

Även de olika dubbelrakbladen har betydelse för huruvida du får en mild, medium eller aggressiv rakning. Använder du en medium hyvel kan du justera aggressiviteten på din rakning genom att välja ett snällare eller vassare blad. T.ex. ger en medium hyvel ihop med ett vasst blad en aggressivare rakning medan den ihop med ett milt blad ger ett snällare resultat - något som kan vara bra om man känner sig lite osäker eller vill kunna raka sig ofta. Man ska inte glömma bort att även det mildaste dubbelrakbladet är väldigt vasst.

Ibland kan det vara svårt att läsa sig till rätt kombination av hyvel och blad och du kan istället behöva pröva dig fram. Upplever du att bladet glider mjukt och jämt över huden och ingen irritation i huden uppstår har du en kombination av blad och hyvel som stämmer överens med ditt skägg. Börja alltid på ett snällare rakblad och jobba dig sedan uppåt. Under tiden hinner även din hud vänja sig vid det vassa och öppna dubbelrakbladet och kommer vara mer förlåtande efter en tid.

Bekväm & hygienisk

Med de utbytbara dubbelrakbladen kan du raka dig noggrant och hygieniskt. En vanlig orsak till rakfinnar och rakutslag är bakterier som samlas i rakbladet. De klassiska dubbelrakbladen är utformade så att du enkelt kan rengöra dem och ersätta dem med ett nytt till en mycket låg kostnad.

Rengöring av säkerhetshyveln

Rengöring av en säkerhetshyvel är enkelt och går snabbt. Efter rakning sköljer du hyveln ren under rinnande varmt vatten och tar bort tvål och hårrester. För en mer grundlig rengöring kan du ta isär rakhuvudet och vid behov rengöra den med rengöringsmedel och en borste. Torka sedan hyveln torr med en trasa.

Om du lämnar hyveln liggandes blöt med bladet i så kan rost på bladet uppstå. Ta för vana att alltid rengöra hyveln efter användning  och var noga med att låda den lufttorka innan du ev sätter ned den i en låda eller liknande. Det finns ställ till hyvlarna så att man kan ha dem hängandes efter användning vilket både är en snygg förvaring och praktisk torkfunktion.

Förvaring

Hur ska man förvara sin säkerhetshyvel på bästa sätt? Det finns rakhyvelställ för att kunna hänga upp hyveln efter användning vilket både är snyggt och praktiskt då den får lufttorka. Det finns även skyddande fodral som ofta rymmer både hyvel och ett paket blad, perfekt även om du vill ta med dig din hyveln på resan. Du kan självklart även ha hyveln liggandes i en vanlig låda, men tag då bort bladet då det kan bli slött eller vara en risk att man råkar skära sig på den.

Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE86 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE86
Feather Safety Razor Wood incl stand Feather Safety Razor Wood incl stand
Safety Razor Gift Set Safety Razor Gift Set
Merkur Säkerhetshyvel 33C Merkur Säkerhetshyvel 33C
Mühle Rytmo Säkerhetshyvel Ask Mühle Rytmo Säkerhetshyvel Ask
Mühle Exchangable Cord Coral Mühle Exchangable Cord Coral
Merkur Säkerhetshyvel Futur 701 Merkur Säkerhetshyvel Futur 701
Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE87 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE87
Mühle Top Cap Closed Comb Mühle Top Cap Closed Comb
Edwin Jagger Säkerhetshyvel Chatsworth Horn Edwin Jagger Säkerhetshyvel Chatsworth Horn
Merkur Rakhyvelset 24C Merkur Rakhyvelset 24C
Merkur Säkerhetshyvel 23 Black Merkur Säkerhetshyvel 23 Black
Merkur DE Razor Set 46C Merkur DE Razor Set 46C
Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE89 Edwin Jagger Säkerhetshyvel DE89
Merkur Säkerhetshyvel 34C Merkur Säkerhetshyvel 34C
Merkur Säkerhetshyvel 34G Merkur Säkerhetshyvel 34G
Mühle Exchangable Cord Stone Mühle Exchangable Cord Stone
Merkur Säkerhetshyvel Futur 700 Merkur Säkerhetshyvel Futur 700
Mühle Top Cap Open Comb Mühle Top Cap Open Comb
Feather Luxury Safety Razor AS-D2 Feather Luxury Safety Razor AS-D2
Merkur Rakhyvelset 22C Merkur Rakhyvelset 22C
Merkur Säkerhetshyvel 15C Merkur Säkerhetshyvel 15C
Mühle Exchangable Cord Blue Mühle Exchangable Cord Blue
Mühle Blade Guard Rakhyvelskydd Mühle Blade Guard Rakhyvelskydd
Merkur Mustaschhyvel 907 Merkur Mustaschhyvel 907
Merkur Säkerhetshyvel 41C Merkur Säkerhetshyvel 41C
Mühle Rakhuvud Öppen Kam R41 Mühle Rakhuvud Öppen Kam R41
Merkur Rakhyvelset 23C Merkur Rakhyvelset 23C
Merkur Säkerhetshyvel 42C Merkur Säkerhetshyvel 42C
Merkur Säkerhetshyvel 47C Merkur Säkerhetshyvel 47C
Merkur Säkerhetshyvel 23C Merkur Säkerhetshyvel 23C
Merkur Säkerhetshyvel 25C Merkur Säkerhetshyvel 25C
Feather Popular Safety Razor Feather Popular Safety Razor
Merkur DE Razor Set 933 Merkur DE Razor Set 933
Mühle Rakhuvud Stängd Kam R89 Mühle Rakhuvud Stängd Kam R89
Merkur Säkerhetshyvel 22C Merkur Säkerhetshyvel 22C
Merkur Säkerhetshyvel 24C Merkur Säkerhetshyvel 24C