• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar på lagervaror.
Frakt från 29:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Rakknivar Cut-Throats

Klassisk rakkniv

Den traditionella rakkniven, som används ihop med en strigel, kallas för straight razor eller cut-throat razor. Detta är modellen för dig som är ute efter den äkta, klassiska känslan – precis som hos barberaren. Du bör ha i åtanke att en del underhåll kommer att krävas, bladet ska slipas, striglas och skötas om på rätt sätt. I gengäld får du en fantastisk rakning med ett verktyg som kommer att hålla under en lång tid och du slipper köpa nya rakblad. 

Läs Mer Mindre

Ta hand om din rakkniv

Traditionella rakknivar har ett blad i kolstål eller i rostfritt stål och striglas vass inför varje rakning med hjälp av en strigel. Bladet är skålslipat för att kunna slipas så vasst som möjligt och det är väldigt viktigt att du lär dig strigla din kniv korrekt för att bibehålla skärpan vilket även detta kräver en del övning och tålamod. En rakkniv är en investering som kan hålla resten av ditt liv om du tar hand om den på rätt sätt, men kolstål är väldigt känsligt och kräver en hel del underhåll för att inte rosta. Om du vet med dig att du redan från början är mer bekväm av dig och vill slippa underhåll är det istället en rakbladskniv du bör fundera på.

Strigeln

Du underhåller och vässer själv din rakkniv med hjälp av en strigel inför varje rakning. Vi rekommenderar att inte slipa din rakkniv förrän det är absolut nödvändigt. Lämna helst in din kniv för slipning till en auktoriserad yrkesman. Tvätta aldrig din rakkniv efter strigling utan endast efter rakning. Du kan använda antingen en handhållen eller frihängande strigel. Standard 1/2 hollow ground rakknivar vässas enklast med en frihängande strigel medan platta rakknivar bör vässas med en handhållen strigel där rakkniven kan "skjutas" längs strigeln.

Olika grader av hålighet

För att kunna slipas så vass som möjligt är rakknivens blad skålslipat. Vilken hålighet på knivbladet är då bäst och i vilket syfte?

Flat ground (plant).
1/2 Hollow ground (halvt skålslipat).
1/1 Full hollow ground (fullt skålslipad).

Ett extra skålslipat blad är mer konkavt vilket ger en vassare egg än normalt och en större flexibilitet i spetsen. Föredras ofta av vana användare och i längden ger det en skönare och enklare rakning. Beroende av ålder förlorar ansiktets hud sin spänning. Regeln är att mindre spänning på huden kräver en högre grad av flexibilitet i bladet.

Rakknivens handtag

Rakknivar har handtag gjord av olika material, alltifrån enklare skaft i cellidur (hård plast) till vackra träslag, horn eller rostfritt stål. Vad man bör välja är en fråga om personligt tycke och smak samt hur mycket man vill spendera. Alla material i handtagen fungerar bra vid rakning, det är mer en fråga om vilken typ av handtag som ger dig den bästa känslan. Handtaget ska vara bekväm i dina händer så att du gillar att hålla det vid rakning.

Storlek på bladet

Rakknivar tillverkas i olika bredder och bredden mäts i tum. 1 tum = 2,54 cm. Det smalaste bladet är 3/8 tum och det bredaste 7/8 tum. Den vanligaste bredden för dagens rakknivar i Europa är 5/8 och 6/8 tum. Vilken bredd/tum som ger den bästa rakningen är en smaksak. Skillnaden är vikten och hur man ska hantera kniven i ansiktet. Ett mindre blad som 4/8 " kan lättare kontrolleras, fördelaktigt av en nybörjare och någon med mycket små händer.

En nybörjare bör - enligt vår mening - köpa en storlek på rakkniven som är lätt att hantera, vilket kan vara en 5/8 ". Den större, 6/8 " är en storlek perfekt för någon med större händer så att rakkniven inte försvinner i handen under rakningen. Personen som rakar sig bör kunna titta på rakkniven tydligt i spegeln medan bladet arbetar. Om handen är för stor och genom det döljer rakkniven är detta helt omöjligt.

Dovo Rakkniv 100 Best Quality 6/8 Dovo Rakkniv 100 Best Quality 6/8
Mühle Rakställ Universal Mühle Rakställ Universal
Dovo Rakkniv 98 Pearlex Dovo Rakkniv 98 Pearlex
Dovo Rakkniv 5 Astrale Dovo Rakkniv 5 Astrale
Dovo Special Straight Razor Oil Dovo Special Straight Razor Oil
Dovo Rakkniv Barbarossa Round Point Dovo Rakkniv Barbarossa Round Point
Dovo Rakkniv No. 2 Bismarck Dovo Rakkniv No. 2 Bismarck
Dovo Rakkniv 100 Best Quality Dovo Rakkniv 100 Best Quality
Dovo Rakkniv Olivträ Dovo Rakkniv Olivträ