• Allt för Coola Killar & Fagra Farbröder
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Rakknivar Cut-Throats

Den traditionella rakkniven, även känd som straight razor eller cut-throat razor, är den ultimata modellen för den som söker en genuin, klassisk rakupplevelse, likt den man får hos en barberare. Denna typ av rakkniv har ett fast och vasst blad som kräver strigling före varje rakning. Det vassa bladet möjliggör en exakt och skonsam rakning samtidigt som det ger en mer meditativ och personlig upplevelse.

Det är viktigt att komma ihåg att en cut-throat rakkniv kräver viss underhåll. Bladet behöver regelbundet vässas och skötas om för att behålla sin skärpa och kvalitet. Å andra sidan får du en enastående rakupplevelse med ett verktyg som varar länge och eliminerar behovet av att köpa nya rakblad. Det är det självklara valet för dig som värdesätter den äkta klassiska känslan!

Läs Mer Mindre

Olika typer av rakknivar

Det finns flera olika modeller av rakknivar, varav några av de vanligaste är:

Cut-throat razor / Straight razor: En traditionell rakkniv med ett fast blad som är utformad för att ge en nära och precis rakning. Dessa knivar kräver en del skicklighet och erfarenhet att använda och ska regelbundet vässas och vårdas för att bibehålla skärpan.

Shavette / Disposable razor: Rakknivar med utbytbara blad (rakbladsknivar) som är gjorda för att använda enstaka gånger och sedan byta blad i. Dessa är vanligtvis billigare och enklare att använda än andra rakknivar, men kräver ofta fler drag för en nära rakning och kan vara hårdare mot huden. Ett populärt val hos dagens barberare så man kan byta bladet efter varje kund.

Det viktigaste att tänka på när man väljer en rakkniv är personliga preferenser, hudtyp och budget. Det är också viktigt att ta hänsyn till hur ofta man rakar sig och hur mycket tid man vill lägga på underhåll och skötsel av kniven.

Så rakar du dig med en rakkniv

Det finns några grundläggande tekniker som man bör bekanta sig med när man börjar raka sig med en rakkniv:

1. Förbered dig genom att duscha eller ta ett varmt bad för att mjuka upp håret och huden.
2. Använd en bra rakkräm, tvål eller -gel för att skapa en yta med glid samt förhindra irritation i huden.
3. Se till att din rakkniv är striglad och vass och håll rakkniven i en vinkel på omkring 30 grader mot huden och börja raka med långa, jämna drag i samma riktning som hårstråna växer. Använd alltid en skarp kniv och försök inte pressa för hårt mot huden. Det är viktigt att hålla rakkniven i rätt vinkel för att få en nära och skonsam rakning.
4. Efteråt, skölj av huden med kallt vatten och applicera en aftershave eller lotion för att lugna huden.
5. Rengör din rakkniv ordentligt och var noga med att torka bladet torrt.

Det är viktigt att öva teknikerna och att vara tålmodig med sig själv i början, det kan ta tid att få känslan för det och det kan kräva flera försök innan man får det rätt. Det är också viktigt att använda en skarp kniv och en bra rakkräm eller -gel för att få den bästa rakningen.

Så tar du hand om din rakkniv

Att ta hand om sin rakkniv är en viktig del av att uppnå en nära och skonsam rakning. För att kniven ska hålla under lång tid och för att bibehålla skärpan är det viktigt att regelbundet slipa och vårda den. Traditionella rakknivar, som ofta är gjorda av kolstål eller rostfritt stål, bör striglas inför varje rakning för att hålla dem så vassa som möjligt. Lärandet av tekniken att strigla en rakkniv kan vara svårt, men det finns många guider och tutorial videos som kan hjälpa till. Rakknivar är en investering som kan hålla i många år om man tar hand om den på rätt sätt. Kolstål är dock väldigt känsligt och kräver en hel del underhåll för att undvika rost. Efter varje användning är det viktigt att torka av kniven ordentligt och förvara den på en torr plats. För de som vill slippa underhåll men fortfarande vill raka sig med kniv, kan en rakbladskniv vara ett bra alternativ. De har utbytbara blad och kräver mindre underhåll, men det kräver ändå en viss teknik och övning att använda en rakbladskniv.

Grundregler när det gäller skötsel av din rakkniv:

  • Väss kniven regelbundet: För att få en nära och skonsam rakning är det viktigt att hålla kniven skarp. Strigla den alltid innan rakning och ska du slipa den kan du använda en slipsten (med storförsiktighet)  eller låt det bli gjort professionellt.
  • Rengör kniven efter varje användning. Torka av kniven med en fuktig trasa efter varje användning för att ta bort alla rester av rakkräm eller hår och torka den alltid torr med en ren handduk.
  • Smörj kniven: För att förhindra rost och förlänga knivens livslängd, smörj kniven med en liten mängd olja efter rengöring.
  • Förvara kniven på ett torrt och säkert ställe som i t.ex.. en knivlåda eller etui, för att skydda den mot fukt och skador.
  • Använd rätt tillbehör, så som strigel, strigelpasta och ev. slipsten, för att underhålla kniven och hålla den skarp.
  • Var alltid försiktig när du hanterar rakkniven, det är ett vassa verktyg och kan skada dig om du inte hanterar det korrekt.

    Om du följer dessa steg och tar hand om din rakkniv ordentligt, kommer den att hålla sig skarp och fungera bra under lång tid.

Läs mer om rakkninvar i vår guide, den ger dig allt du behöver veta om hur man rakar sig med en rakkniv, från grundläggande tekniker till hur man tar hand om och väljer rätt modell. Oavsett om du är en nybörjare eller mer erfaren, så kommer vår guide att hjälpa dig att uppnå en nära och skonsam rakning varje gång. Läs vidare för att ta din rakning till nästa nivå!

Dovo Special Straight Razor Oil Dovo Special Straight Razor Oil
Dovo Rakkniv 100 Best Quality 6/8 Dovo Rakkniv 100 Best Quality 6/8
Dovo Rakkniv 5 Astrale Dovo Rakkniv 5 Astrale
Dovo Rakkniv 100 Best Quality Dovo Rakkniv 100 Best Quality
Mühle Rakställ Universal Mühle Rakställ Universal