• CYBER MONDAY 15% PÅ ALLT!
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Alun

Vid rakolyckor

Alun är ett bra sätt att avsluta rakningen på om det uppstått små skärsår eller som en naturlig after shave. Alun används för att stoppa mindre blödningar i den olyckliga händelsen att du råkar skära dig och förutom att alun bromsar skärsår så verkar den även sammandragande och kyler ner huden. 

Alun i blockform är ett utmärkt sätt att avsluta sin rakning på då det fräschar upp huden och fungerar som ett balsam för rakirritationer. En fuktad alunsten har en antiseptisk effekt och stänger hudens porer efter rakning samtidigt som den gör huden mjuk och smidig. Alun funkar utmärkt att använda även på ett nyrakat huvud.

Ett större alunblock passar bäst för ytliga skärsår medan ett mindre alunstift är bättre för djupare sår.

Läs Mer Mindre

Vad är alun?

Alun är en naturligt förekommande mineralsten, vars naturliga salter hjälper till att stoppa blödningen av små skärsår under rakning. I den olyckliga händelsen att du råkar skära dig bromsar så alun mindre blödningar och verkar sammandragande på huden. 

Alunsten eller alunstift

Alun (alum) finns i olika former som alunsten, alunblock, alunstift eller i geléform. Det mindre alunstiftet används som en snabb räddare i nöden när rakolyckan är framme medan det större alunblocket dras i ansiktet som en skön avslutning på rakningen. Ett alunblock passar bäst för ytliga skärsår medan ett mindre alunstift är bättre för djupare sår.

En alunsten kan även användas över större ytor som en naturlig aftershave då den kyler och fräschar upp huden efter rakningen samt lindrar rakutslag, rödhet och rakfinnar. Ett viktigt raktillbehör för dagens välvårdade gentleman!

Användning

Alun används på nyrakad hud. Vid blödning ska du du fukta ena delen i av alunblocket i kallt vatten och försiktigt stryka det mot såret. Kaliumsulfatet har en etsande verkan på huden vilket gör att det kan svida till vilket är helt normalt. Skölj av alunblocket efter användning men var noga med att bara blöta den del som rört huden, annars riskerar blocket att gå sönder. Torka blocket torrt med ett papper. Kaliumaluminiumsulfatet lämnar ibland kvar en vit hinna på huden, vilket lätt torkas bort med ett fuktat papper.

Om du inte skurit dig men vill använda alunstenen som en naturlig aftershave så fuktar du ena delen på blocket och stryker det över det nyrakade (och rena) ansiktet. Avsluta med att skölja ansiktet i kallt vatten för att stänga porerna.

Mühle Alunstift Mühle Alunstift
Nõberu of Sweden Alum Block Nõberu of Sweden Alum Block
Edwin Jagger Alunblock Edwin Jagger Alunblock
Proraso Post Shave Stone Proraso Post Shave Stone
Nõberu of Sweden Alum Sticks Nõberu of Sweden Alum Sticks
Mühle Alunsten Mühle Alunsten