• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Tips mot kliande skägg och skäggmjäll

|21/06, 2021

Tips mot kliande skägg och skäggmjäll

Har du börjat odla skägg men är på väg att ge upp p.g.a. det konstanta kliandet? Eller lider du av irritaion och skäggmjäll men upplever att inget hjälper? Här är några bra tips på hur du blir av med problemen.

Tips mot klåda och skäggmjäll:

1) Rengör skägget

Under de första veckorna när du börjar odlar skägg kommer du att uppleva en del obehagligt kliande. De nya vassa skäggstråna irriterar hudens yta och låter inte döda hudcceller falla av vilket orsakar irritation som kan ge upphov till klåda. Genom att hålla ditt skägg och din hud ren motverkar du detta.

Använd ett bra skäggschampo som till skillnad från vanligt hårschampo eller tvål innehåller mer naturliga ingredienser som inte torkar ut huden. Tvätta inte skägget för ofta då detta kan ta bort de naturliga oljorna som finns i stråna. Några gånger i veckan är en bra regel. Utsätts du dagligen för damm och smuts räcker det med att du tvättar skägget med vatten och även borstar igenom det vilket i sig är rengörande.

2) Reparera

Har du redan ett lite längre skägg som ändå kliar kan det ha blivit skadat från stylingverktyg eller tvålar som orsakar obehag. På samma sätt som ditt hår behöver skägget ett balsam för att få den där extra lena och mjuka känslan. Använd ett skäggbalsam direkt efter tvätt så har du ytterligare ett effektivt skydd mot skäggklåda. Ett skäggbalsam reparerar skäggstråna och gör ditt skägg mjukare och mer hanterbart. Balsamet kapslar in fukten och hjälper till att hålla skäggstrået återfuktat. Det sluter skäggstrået efter tvättning och förhindrar kluvna hårtoppar vilket är en av bovarna till skäggklåda.

Ta för vana att avsluta din tvätt med ett skäggbalsam - vid regelbunden användning får du ett starkare, lenare och glansigare skägg som mår bra.

3) Håll skägget återfuktat

Det är otroligt viktigt att du håller skägget återfuktat redan från start. Ett torrt och sprött skägg varken känns eller ser bra ut. Missar du att vårda ditt skägg redan från start är det svårare att arbeta med när det väl vuxit ut.

Använd en bra skäggolja dagligen och massera noggrant in den i skägget och även i huden för att hålla den frisk. När huden blir för torr kommer den tillslut att börja producera extra olja vilket i sig kan leda till utbrott och klåda i skägget. Genom att se till att huden under skägget alltid är återfuktad och mjuk så slipper du kliandet.

Har du problem med besvärlig skäggmjäll finns det särskilda skäggoljor med svamphämmande effekt. Dessa oljor motverkar kliande skäggbotten mycket effektivt samtidigt som de mjukar upp skägget och får det att snyggt ligga på plats.

Som vi nämnt tidigare så kommer de allra flesta att känna av en viss klåda när de börjar att odla skägg. Något som brukar ge med sig efter någon vecka. Men om du använder en bra skäggolja direkt från start kan du motverka kliandet redan från början. Skäggoljan mjukar upp ditt skägg och håller skäggbotten återfuktad.

4) Glöm inte att borsta skägget

En ytterligare åtgärd mot kliandet är att regelbundet borsta igenom skägget vilket hjälper till att minimera inåtväxta hårstrån som irriterar huden. Välj en skäggborste med vildsvinborst som skönt lindrar skäggklådan nästan direkt. Ju mer du borstar desto mjukare och glansigare skägg. Borsta alltid i den riktning du vill hårstråna ska växa.

Borsta alltid skägget före och efter tvätt. Före tvätt tar det bort damm och stylingprodukter och efter tvätt applicerar du en skäggolja och borstar sedan in oljan ordentligt i stråna.

Andra orsaker till skäggklåda

Förutom skäggklådan som uppstår när du börjar odla skägg finns andra orsaker till klåda och irritation som kan uppstå i ett fullvuxet skägg. Saknar du en bra skäggvårdsrutin ger detta upphov till torr hud, döda hudceller och innåtväxta skäggstrån. Äter du dessutom en dålig kost, stressar  och sover för lite bidrar även detta.

En av de vanligaste anledningarna till skäggklåda är att ditt skägg är för torrt och sprött och inte tillräckligt återfuktat. Om ditt skägg är torrt är även din hud torr vilket i sig leder till irritation, klåda och skäggmjäll. Om du inte vårdar huden på rätt sätt kan detta bli ännu värre med tiden. Äter du dessutom en dålig kost, stressar och sover för lite bidrar även detta. Lever du i ett kallare klimat är återfuktningen extra viktig. Kallt väder har torrare luft vilket är en extra utmaning för hud och hår.

En av de främsta anledningarna att killar ger upp under de första veckorna av odlande är för att det kan klia en hel del. Men det finns en del lätta knep för att stoppa kliandet så att du kan nå hela vägen fram till ett långt och lyxigt skägg.

Produkter vi rekommenderar till dig:

1) Beard Elixir - En vårdande och mjukgörande skäggolja med svamphämmande effekt för ett lättskött och mjällfritt skägg.

2) Cooling Tonic - En kylande tonic som motverkar mjäll i hår och skägg, samtidigt som den även reducerar rödhet och klåda.

3) Skäggborste - En handgjord skäggborste i ek fylld med vildsvinsborst för ett skägg i toppskick.