Ta hand om din rakborste
GUAPO MAGAZINE RAKNING |23/03, 2020
En bra rakborste håller i många år om du behandlar den på rätt sätt. Vi går igenom grundreglerna för bästa skötsel av din rakborste samt hur du rengör borsthuvudet effektivt från tvålrester och beläggningar.
Rakborstar som tappar hår
Första gångerna du använder en ny rakborste så brukar den släppa lite strån. Detta är fullt normalt då det alltid finns kvar hår efter tillverkningen som inte nått ner till limningen i skaftet. Hur många strån som släpper varierar såklart mellan olika tillverkare och borstar – men oavsett mängd så ska tappet avta efter några användningar.
När du använder rakborsten så ska du aldrig trycka hårt när du jobbar upp raklöddret eller masserar borsten i ansiktet. Rakborstar tillverkade med naturhår är extra känsliga mot tryck, eftersom håret försvagas med tiden av tvålresterna och kan därför brista vid roten om trycket är för hårt. Gnugga därmed aldrig hårt med rakborsten och rengör den alltid noga efter användning.
Rengöring och torkning
När du är färdig med rakborsten så är det dags för rengöring. Sätt igång kranen på varmt vatten (max 45°c) och skölj borsten under ca 30 sekunder. Variera vinklarna så vattnet tränger in i hela borsthuvudet och sluta inte skölj förrän alla tvålrester är helt borta.
Därefter skakar du borsten försiktigt så allt överflödigt vatten försvinner och hänger upp den i ett ställ med borsthuvudet nedåt, så att vattnet rinner bort från skaftet och torkar på rätt sätt. Har du inget ställ till rakborsten så kan du istället ställa borsten i en kopp/glas med stråna neråt. Här är det dock väldigt viktigt att luften kommer runt hela rakborsten och ventileras, så hjälp till att snurra lite på borsten under torktiden. Huvudsaken är att borsten torkas upp och ner så inte vattnet rinner ner i skaftet och löser upp limmet i roten. Sköter du inte borsten på rätt sätt så kommer det troligen inte dröja särskilt länge innan den börja lukta illa och tappa hår. Tänk även på att torka av handtaget om det är i naturmaterial som trä eller horn för att undvika missfärgade fläckar och uttorkning.
Reser du med rakborsten så undvik att förvara den blöt under långa perioder. Ingen rakborste mår bra av att vara instängd och blöt i en behållare eller necessär. Investera gärna i en bra reserakborste med syntethår (fiberhår) som har en snabbare torktid än äkta naturhår. Eller använd en resetub med hål i som ventilerar rakborsten under själva resan – för att sen hängas upp för torkning vid första tillfälle.
Beläggning på rakborsten
Alla rakborstar får en beläggning med tiden – oavsett hur noga du sköljer av den efter användning. Rakborstar med naturhår har lättare tendens att samla på sig tvålrester än en borste med syntethår. Detta beror helt enkelt på att naturhår har en strävare yta och är inte en lika glatt som syntethår i kvalitén. Men det beror även mycket på vilka rakprodukter som du använder dig av under rakningen. En riktig bov som är svår att tvätta bort är produkter som innehåller olja, exempelvis rakolja. Använder man sig regelbundet av en pre shave så kommer det stanna kvar rester från oljan på stråna i borsten, även om du sköljer av den med varmt vatten. Det som händer med rakborsten då är att den tappar lite i effekt p.g.a. oljeresterna. Grävlingshår är en naturlig produkt som absorberar vatten och i kombination med rakkräm eller tvål så blir det ett bra lödder. Konsekvensen med fettrester blir då att absorberingsförmågan reduceras och borsten kommer inte att skapa ett lika bra skum som en helt ren borste.
Om din rakborste angrips av mögel eller illaluktande tvålavlagringar så är en rejäl rengöring att föredra. Det finns olika sorters rengöringsmedel som rekommenderas för naturhår, en av dessa är Borax lösning. Många tillverkare avråder dock från att använda kemiska medel för rengöring och anser att det skadar produkten mer än gör nytta. I många fall räcker det med helt vanlig handtvål, hårschampo, såpa eller en liten klick diskmedel.
Men bästa sättet att undvika illaluktande rakborstar är ju såklart att ta hand om borsten på bästa sätt redan från början.
"A good lather is half the shave"
- William Hone