• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Solglasögon: Välj rätt lins!

|4/04, 2023

Solglasögon: Välj rätt lins!

Solglasögon är inte bara ett modeaccessoar, de skyddar också dina ögon mot skadliga UV-strålar och kan hjälpa till att minska ögontrötthet i starkt solljus. Men när det gäller att välja rätt lins till dina solglasögon kan det vara överväldigande med alla de olika typerna som finns tillgängliga. Här är en översikt över de vanligaste linserna och vad du bör tänka på när du väljer en.

Gradallinser

Gradallinser har en progressiv styrka som ökar från toppen till botten av linsen. De är idealiska för personer som behöver både läsglasögon och solglasögon. Gradallinser ger en smidig övergång mellan de olika synstyrkorna utan en synlig linje.

Färgade linser

Färgade linser finns i olika färger och tjänar olika syften. Till exempel kan gula linser förbättra kontrasten och ge klarhet i dimmiga eller molniga förhållanden. Grå och bruna linser minskar ljustintensiteten och är lämpliga för soliga förhållanden. Röda och rosa linser ger också hög kontrast men är bättre i svagt ljus. Valet av färg beror på dina behov och preferenser.

Spegellinser

Spegellinser har en tunn beläggning på utsidan av linsen som reflekterar ljuset och ger en spegelreflektion. De är utmärkta för aktiviteter som skidåkning, vattensport och cykling eftersom de minskar bländning och ökar kontrasten. Spegellinser är också estetiskt tilltalande och kan komma i olika färger.

Polariserande linser

Polariserande linser minskar bländning genom att blockera reflekterat ljus från ytor som vatten, snö och is. De är idealiska för aktiviteter som fiske, segling och körning eftersom de förbättrar synligheten och minskar ögontrötthet. Men tänk på att de inte fungerar bra med vissa typer av skärmar som i bilens instrumentbräda eller mobiltelefoner.

Polariserande linser anses vara bättre av många på grund av deras förmåga att minska bländning och öka kontrasten i starkt ljus. Denna teknologi är särskilt användbar i situationer där du utsätts för reflekterande ytor som vatten, snö och is. Genom att blockera det reflekterade ljuset minskar polariserande linser ögontrötthet och förbättrar synligheten.

Men det betyder inte att polariserande linser alltid är det bästa valet för solglasögon. Till exempel kan de vara mindre effektiva i situationer med svagt ljus, där de kan göra det svårare att se. Dessutom kan de inte fungera väl med vissa typer av skärmar, såsom instrumentbrädan i en bil eller mobiltelefoner.

När det gäller att skydda ögonen är alla högkvalitativa solglasögon utrustade med UV-skydd som blockerar farliga UV-strålar. Således ger inte polariserande linser något extra skydd i detta avseende. Ditt val av solglasögon bör främst baseras på dina behov och preferenser, samt på hur och var du kommer att använda dem.

Fotokromatiska linser

Fotokromatiska linser förändrar sin ton när de utsätts för UV-ljus, vilket gör dem till ett mångsidigt alternativ för personer som går in och ut från inomhus till utomhus. De kan vara lite långsamma att anpassa sig till ändrade ljusförhållanden, men det kan vara ett bra val för personer som inte vill byta glasögon ofta.

Drivers

Driver glasögon är speciellt utformade för att minska bländning från reflekterande ytor på vägen, till exempel våt asfalt eller snö. De är utmärkta för personer som kör mycket och behöver ett skarpt och klar sikt.

> Till våra solglasögon