• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Frakt från 39:- / 2-3 dagars leverans / Fraktfritt 995:-

Den perfekta skäggvårdsrutinen i 5 snabba steg

|23/06, 2021

Den perfekta skäggvårdsrutinen i 5 snabba steg

När du börjar odla skägg behöver du ha koll på hur du ska ta hand om det. Vilken produkt ska du använda och i vilken ordning. Även om det ligger en hel del jobb bakom ett snyggt och välvårdat skägg kräver det inte mycket mer än några minuter om dagen. Bygg upp en daglig rutin och följ stegen i rätt ordning så kommer du att klara av det galant.

5 snabba steg för den perfekta skäggvårdsrutinen:

1. Rengör skägget

Ett rent skägg är ett friskt skägg! Skägget tenderer att bli betydligt smutsigare än övriga delar på kroppen och kräver därmed lite extra uppmärksamhet.

Faktum är att vi tar i vårt egna skägg i genomsnitt 7000 gånger per dag och bakterier från dörrhandtag, tangentbord och luftens föroreningar fastnar lätt i dina skäggstrån. Ta för vana att bara röra skägget vid tvätt och styling för att sedan låta det vila under dagen.

Arbetar du utomhus eller i en smutsig miljö behöver du tvätta skägget dagligen. Annars kan du komma undan med varannan dag, men tänk på att ingen gillar ett illaluktande skägg. Om du inte rengör ditt skägg ökar risken för ett torrt och risigt skägg samtidigt som du skapar en grogrund för bakterier som lätt reagerar med talg och svett.

Börja alltid med att borsta igenom skägget (medan det är torrt) innan duschen för att avlägsna döda hudceller och dra upp skäggmjäll till ytan så att de lättare kan tvättas bort. Borsta skägget i alla riktningar och massera försiktigt även skäggbotten med borsten vilket stimulerar blodcirkulationen. Dessutom känns det fantastiskt skönt och det är få saker som slår en skön skäggmassage på morgonen.

När det kommer till själva schamponeringen är det viktigt att du väljer ett specifikt skäggschampo och inte vanlig tvål eller hårschampo. Dessa torkar ut skägget och irriterar huden och gör mer skada än nytta (särskilt om de innehåller sulfater eller alkohol). Blöt skägget, löddra upp, och var noggrann att massera in tvätten i hela skägget och skäggbotten. Skölj av med ljummet eller kallt vatten och avsluta med att klappa skägget torrt med hjälp av en handduk. Gnugga inte – detta skadar sina skäggstrån! Tänk på att tvätta skägget sist. Avslutar du med en hårtvätt kommer hårschampot att rinna ned genom skägget och kan därmed torka ut dina skäggstrån.

Någon gång i veckan bör du följa upp och avsluta din tvätt med ett skäggbalsam. Balsamet reparerar skäggstråna och hjälper till att återfukta, mjukgöra och förebygga frissiga skägg. Det sluter skäggstrået efter tvättning och vid regelbunden användning får du ett starkare, lenare och glansigare skägg som mår bra.

2. Återfukta

Efter rengöring är det dags för återfuktning. Skäggolja är grunden till ett friskt och starkt skägg och ska användas dagligen för att hålla både skägg och hud i trim.

Applicera skäggoljan med hjälp av fingrarna och massera ordentligt in i hela skägget och ända ned i skäggbotten. Avsluta gärna med att borsta igenom skägget för att fördela oljorna jämnt. Låt oljan dra in i skägget under minst 5 minuter.

Oljan är lätt i konsistens och lämnar skägg och hud återfuktad och mjuk samtidigt som den skapar ett bra skydd. Skäggoljor är mycket dryga så du behöver endast några droppar. Ju längre och tätare ditt skägg desto mer olja behöver du. Lämnar oljan märken på din skjortkrage eller kudde har du tagit för mycket. Om skägget fortfarande känns torrt några minuter efter att du använt oljan har du tagit för lite.

Förutom att återfukta och ge näring minskar skäggoljan klåda, torr hud, kluvna toppar, och skäggmjäll. Helt enkelt en superprodukt!

3. Styla & forma

Använd en skäggbalm eller ett skäggvax för att styla skägget till önskad form. Vaxet hjälper till att hålla kolla på bångstyriga strån vilket ger en snyggare helhetskänsla. Har du skäggstrån som är extra bångstyriga på kan du använda ett mustaschvax med stark hållfasthet.

Jobba in vaxet ordentligt i skägget, antingen med händerna eller med hjälp av en borste. Välj gärna en lite större skäggborste med kraftig strån som verkligen kommer in i skägget. För mycket vax och olja är aldrig snyggt, skägget ska kännas mjukt och återfuktat snarare än kladdigt.

Du kan med fördel bättra på med vax under dagen om din stylingprodukt tenderar att förlora sin stadga efter några timmar. Förutom att hålla skäggstråna på plats hjälper det även till att hålla skägget återfuktat under dagen.

4. Borsta skägget

En borste tjänar flera olika syften. Dels kan du använda den för att finfördela skäggolja och styling produkter, dels för att rengöra och få bort smuts och damm men även för att stimulera skäggtillväxten. Välj en skäggborste av bra kvalitet fylld med vildsvinsborst och vi rekommenderar att du borstar skägget dagligen. Borsta ca 3-4 ggr per dag men överdriv inte ditt borstande.

Använd långa mjuka tag och borsta i växtriktningen och från sida till sida. Avsluta med att forma skägget som du vill ha det. Ditt skägg ser nu bra ut och du är redo att erövra världen. Hela processen bör inte ta mer än några minuter varje morgon och resultatet, om du regelbundet följer detta, är fantastiskt!

5. Nattrutin

Vakna upp med ett mjukt, smidigt och trasselfritt skägg! Nattrutinen är viktigare än många tror för det är när vi sover som vår hud och våra skäggstrån reaparerar sig som allra bäst. Det är ett perfekt tillfälle att uppnå ett starkare och friskare skägg med minimal ansträngning.

Applicera produkterna innan du går och lägger dig för en djupare och mer intensiv behandling som fungerar medan du sover.

Om du duschar innan du går och lägger dig och har ett torrt skägg rekommenderar vi starkt att du avslutar din rengöring med ett skäggbalsam följt av skäggolja. Låt skäggoljan absorberas i minst 5 minuter innan sänggående.

Om du inte har duschat, fukta skägget med vatten, klappa torrt med en  handduk och applicera din skäggolja.

Extra tips!

Trimning

Varje eller varannan vecka bör du trimma ditt skägg med en bra skäggsax för att bibehålla formen. Behöver du en mer ordentlig genomgång rekommenderar vi att du besöker en barberare som hjälper dig ta fram den rätta formen som du sedan själv kan underhålla.

Trimma bara bort hårstrån som sticker ut från skäggets form. Klipp skägget under flera dagar eftersom det kommer lägga sig olika från dag till dag. Klipp inte för mycket – du ska bara avlägsna de strån som sticker ut.

Besvärliga lockar

Du bör låta ditt skägg torka naturligt så ofta som det går. Men har du ett mycket bångstyrigt skägg kan torkning med hårtork vara det enda sättet att få bukt med besvärliga lockar. Använd alltid en skäggolja innan du torkar med värme. 

Använd inte för mycket värme, börja med medium och torka i skäggets växtriktning. Använd gärna en rundborste för bästa resultat. Avsluta med att blåsa skägget med kall luft och styla det i önskad form. Använder du ett skäggvax eller balm applicerar du detta efter att du torkat det.

Kvalitetsprodukter

Tänk på vad syftet med att använda skäggprodukterna är. Billigare skäggoljor, vaxer och balsam gör att ditt skägg ser fett och smutsigt ut. En dålig skäggkam av plast kan klyva dina hårtoppar. Tanken med produkterna är att de ska göra underverk utan att synas. Dessutom är de väldigt dryga så lär dig hur mycket du behöver och hur de ska användas så är det väl investerade pengar.