• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Snabb leverans / Klarna / Expertråd

Snygga skägglinjer

|23/03, 2020

Snygga skägglinjer

Skäggtrimning handlar om precision. Så snart ditt skägg börjar växa ut behöver du veta hur du ska hålla det i trim för att det ska se snyggt ut. Ett prydligt och väldefinierat skägg ser alltid bättre ut och då är rena skägglinjer på kinder och hals ett A och O.

Rena linjer

Rena linjer och kanter gör mer för intrycket än vad man kan tro till skillnad från att bara ha trimmat ned det jämnt. Glöm inte att orena skägglinjer aldrig kan kompenseras med kläder eller andra accessoarer. Har du bara skäggstubb kan du oftast komma undan med att inte hålla efter halslinjen. Men när stubben blir längre och kommer över den magiska 3 mm längden så är det dags att putsa till kanterna för att upprätthålla en fräsch och maskulin look.

Hur kommer mitt skägg att se ut?

Utseendet på ditt skägg bestäms av just din personliga skäggväxt. I vilken riktning skäggstråna växer, tätheten på stråna samt hur de följer käklinjens form. En viktig faktor som du kan påverka är hur du väljer att forma din halslinje. Även om du har en ojämn skäggväxt så är det viktigt att du håller efter skägglinjen. Har du ett glest växande skägg är det extra viktigt att du håller efter dina linjer för att inte se ovårdad ut. Är skäggväxten ojämn på kinderna kan du lägga din linje lite längre ned för att skapa ett fylligare utseende på ditt helskägg. Väljer du detta kräver det dock att du håller efter och rakar skäggväxten lite oftare.

Underhåll dina linjer

Käklinjen kan många gånger vara enklare att hålla efter då du har en naturlig linje att följa. Halslinjen kan vara lite knepigare. Har du bestämt dig för att odla ett helskägg är det dock inte lika viktigt att raka halslinjen, förutsatt att man vill ha en naturlig look. Oavsett anledning till att raka halslinjen ska du se till att hitta en snygg halslinje som du sedan kan följa. Satsar man på ett skägg som följer enbart käklinjen eller och man har en väldigt grov och hård skäggstubb som kliar på halsen eller växer vildvuxet i partier behöver du rakar bort det.

Har du inga linjer sedan tidigare kan du antingen gå till en barberare som hjälper till att sätta linjerna åt dig första gången. Eller så kan du, om du känner dig osäker, använda en s.k. skäggmall om du tycker att det är svårt att på frihand raka likadana linjer på båda sidor om ansiktet. Linjerna underhålls därefter bäst med en rakbladskniv eller en säkerhetshyvel som är den enda hyvel som du kan raka knivskarpa linjer med.

De rätta verktygen

Lättaste sättet att hålla efter en snygg skägglinje är med en klassisk säkerhetshyvel eller en shavette (rakbladskniv). Med dessa kan du få till en fin och skarp linje, något som kan vara svårt med en modern rakhyvel. Även om dessa verktyg har samma typ av rakblad så är shavetten oslagbar när det kommer till att finslipa kaner. Du kan även använda en skäggtrimmer men vi föredrar de mer klassiska verktygen.

När du rakar dig med en shavette måste du hitta en perfekt vinkel för att få till ett bra resultat. Denna ligger oftast på ca 30 grader men detta kan variera beroende på hur tjockt skägg du har samt hur vasst ditt blad är. Med lite träning lär du dig detta ganska snabbt och sedan vet du precis hur du ska hålla kniven samt vilket tryck du behöver använda.

Oftast använder man en rakkräm eller raktvål och borste för att få till ett riktigt krämigt lödder som även ger en effektivare rakning. Men om du ska putsa till dina skägglinjer är en pre-shave olja eller en rakgel att föredra då dessa ger ett bra glid och skyddar huden väl. Dessa är transparenta och bra om man vill se kanterna.

Raka käklinjen

Skäggväxten på kinderna skiljer sig åt mellan olika män och den naturliga käklinjen kan ligga högt eller långt ner på underkäken. Det är viktigt att du hittar just din naturliga käklinje för att låta skägget följa denna.

Är du bekväm av dig och bara vill åt en snygg och prydlig look kan du bara följa den naturliga skäggväxten och kindlinjen. Utgå från polisongerna och forma en mjuk och rundad linje ned mot mustaschen. Har du andra önskemål eller om din skäggväxt inte följer linjen i riktning mot mustaschen kan du ta ned den en aning och i takt med att skägget växer ut kan du flytta den uppåt igen.

Vill du ha en markant och tydlig skägglinje väljer du en kantiga looken som förstärker macho känslan. Är du ute efter en mer välvårdad look väljer du en mjukare och rund linje.

Raka halslinjen

Ställ dig rakt och titta in i spegeln. Alla skäggstrån som går under den utmärka halslinjen ska rakas bort. Den undre halslinjen ska gå i en rund form från örsnibben ned mot övre delen av adamsäpplet.

Nästa linje ska gå från utsidan av din polisong nedåt i en svag rundning bakåt och möta den första linjen. Runda av mötet så att du inte får en skarp kant. När du väl hittat dina linjer är det bara att raka bort allt annat under halslinjen. Ett vanligt fel är att man lägger halslinjen för högt upp vilket resulterar i ett inte så snyggt skägg som ser ut som att det krympt i tvätten.