• FÖRLÄNGT ÖPPET KÖP T.O.M. 15 JANUARI 2021
Frakt från 29:- / Fraktfritt 995:- / 1-3 dagars leverans

Så håller du skägget rent

|22/10, 2020

Så håller du skägget rent

Alla skägg måste rengöras för att förhindra bakterietillväxt. Har du dessutom ett torrt och sprött skägg eller en kliande skäggbotten är det hög tid att se till att du rengör skägget med rätt typ av produkter samt på rätt sätt.

Hårtvätt vs. skäggtvätt

Att tvätta skägg skiljer sig en del från att tvätta håret på huvudet. Först och främst bör du aldrig tvätta skägget med vanlig tvål eller hårschampo. Dessa innehåller skarpa sulfater och silikoner som torkar ut både skägg och huden under. Använd istället ett mer naturligt skäggschampo som är anpassat för just skägg eftersom skäggstråna beter sig helt annorlunda än håret på huvudet. 

Skäggschampon är anpassade för de grövre skäggstråna och är i regel mindre uttorkande. De rengör skägget effektivt från smuts, damm och stylingprodukter utan att ta bort det naturliga fettet som finns i skäggstråna.

Tänk på ordningen

Tänk på att tvätta skägget sist. Tvättar du håret med ett vanligt hårschampo som du sedan sköljer bort rinner schampot genom skägget och kan torka ut det. Ta därför som vana att alltid avsluta med skäggschampot.

Gnugga inte!

Torka försiktigt skägget torrt med en handduk. Undvik att gnugga vilket kan orsaka kluvna toppar och tovor. Ett skört skägg som blir sprött och frissigt är ett tecken på att du gnuggat frottén lite för hårt, försök istället att trycka det torrt. Allra helst med en avklippt T-shirt eller annat bomullstyg istället för frotté.

Extra torrt?

Har du ett extra torrt eller skadat skägg bör du följa upp tvätten med ett skäggbalsam. Balsamet reparerar skäggstråna och hjälper till att återfukta, mjukgöra och förebygga frissiga skägg. Det sluter skäggstrået efter tvättning och vid regelbunden användning får du ett starkare, lenare och glansigare skägg som mår bra.

Glöm inte borsten

Borsta eller kamma igenom skägget för att reda ut tovor samt fördela de naturliga oljorna som finns i skäggstråna. När du borstar skägget ökar du även hudens blodcirkulation vilket i sin tur uppmuntrar skäggtillväxten. Ta för vana att borsta skägget när du sitter och tittar på TV - ju mer du borstar desto fylligare utseende och snyggare skägg!

Rengör din skäggborste

Har du tidigare använt en skäggborste vet du att den kan kännas lite kladdig och prestera sämre efter en tids användning. De flesta skäggborstar är fyllda med naturhår (svinborst) och rester från din skäggolja och vax kan lätt fastna och bli kvar i borsten. Ta för vana att alltid rengöra borsten efter användning så kommer den att ge ditt skägg kärlek under många år framöver.

Efter varje användning
Tag en vanlig kam och kamma bort skäggstrån och damm som fastnat i borsten.

Tvätta borsten ren genom att doppa den i varmt vatten blandat med lite skäggschampo och skölj den sedan noggrant. Doppa bara själva borsten, inte handtaget. Gör detta lite då och då när du känner att det behövs. Låt borsten lufttorka med borstsidan uppåt innan den används på nytt.

Hur ofta ska jag rengöra skägget?

Detta beror till stor del på hurdant skägg du har. Ett skägg med tunnare och finare hår kan se fett och livlöst ut redan dagen efter tvätt och behöver därmed rengöras dagligen.

För ett grövre skägg kan var tredje dag vara mer lämpligt. Men ta alltid för vana att noggrant borsta igenom skägget med en bra skäggborste för att få bort smuts, damm och ev matrester som samlats under dagen. Precis som med hår på huvudet så upplever många att skägget är som bäst någon dag efter tvätt då det direkt efter kan kännas för mjukt och ”fint”.

Tänk att du ska tvätta skägget beroende på hur fett eller torrt det känns. Tvättar du det för ofta är risken att du tvättar bort de naturliga oljorna.

Skäggschampo >>  Skäggbalsam >>  Skäggborstar>>