• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Snabb leverans / Klarna / Expertråd

Känslig hårbotten?

|28/06, 2020

Känslig hårbotten?

Håret är viktigt vid ett första intryck och ett effektfullt sätt att uttrycka sig på. Förutom kosten, sömn och stress finns andra yttre faktorer som påverkar hårets och hårbottens välmående. Ett friskt hår behöver en hårbotten som är i balans. Om du har problem med hårbotten som är torr och kliar eller mjäll finns saker som kan hjälpa, inte minst valet av hårvårdsprodukter.

Har du en extra känslig och lättirriterade hårbotten bör du välja hårvårdsprodukter som är anpassade efter detta. Undvik skarpa tensider när du tvättar håret och välj istället snälla tvättaktiva substanser som inte rubbar kroppens naturliga pH-värde. Tänk över din sockerkonsumtion -  hårbotten är många gånger magens spegel. Och framförallt, tänk över vilka stylingprodukter du använder - många stylingprodukter innehåller starka alkoholer och silikoner som kan irritera hårbotten.

Torr hårbotten

Har du en torr hårbotten som kliar eller flagnar kan det lätt förväxlas med mjäll. Mjäll har stora vita fjäll medan en torr hårbotten flagnar i små vita ”dammkorn”. När du tvättar en torr hårbotten ska du använda ett schampo med snälla tensider och inte tvätta för grundligt. I många schampon finns ämnet SLS (sodium laureth sulfate) vilket verkar väldigt uttorkande och är något du bör undvika. Här är det ekologiska Lingonberry schampot från c/o Gerd ett riktigt bra alternativ. En extra torr hårbotten behöver fukt. Smörj in hårbotten med en lugnande och balanserade olja, t.ex. c/o Gerd jojobaolja.

Använd en vildsvinsborste när du borstar håret. Förutom att släta ut och reda ut håret på ett skonsamt sätt stimulerar den hårbotten och hjälper till att fördela det naturliga fettet som finns i hårrötterna ut till hårtopparna.

Fet hårbotten

Har du en fet hårbotten bör du vara försiktig med att tvätta håret för ofta. Ju mer du tvättar desto mer talg produceras. Tvätta håret högst varannan dag och välj ett lugnande schampo. Borsta dagligen igenom håret med en vildsvinsborste för att stimulera hårbotten och få bort smuts och damm.

Stressad hårbotten

Har du en lättirriterad och spänd hårbotten finns speciella schampon och balsam som innehåller eukalyptus och menthol som omedelbart lugnar, vårdar och verkar positivt på hårbotten. Spana in Scalp & Relax serien här.

Mjäll

Har du problem med mjäll behöver du schampon som innehåller svampdödande medel. Även trötthet, stress och överdriven sockerkonsumtion ökar produktionen av mjäll.

Vikten av en bra hårborste

En bra hårborste har tre uppgifter. Det ena är att släta ut och reda ut håret på ett skonsamt sätt. Här är vildsvinsborsten ett bra alternativ då borstar med syntetmaterial, plast eller metall kan skada hårstråna. Det andra är att rengöra håret från mjäll, smuts och damm. Och det tredje är att vårda håret. Genom att borsta håret fördelas det naturliga fettet som finns i hårrötterna ut till hårtopparna. Håret blir glänsande och hårtopparna klyvs inte lika fort.