• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Snabb leverans / Klarna / Expertråd

Gör du de här misstagen när du rakar dig?

|11/08, 2020

Gör du de här misstagen när du rakar dig?

Misstag vadå, hur svårt kan det vara?
Här listar vi de vanligaste misstagen som leder till en obekväm rakning. Får du lätt röda prickar på halsen, har känslig hud eller problem med inåtväxande hårstrån är detta något för dig

1. Du har för bråttom att börja raka dig

Är du ofta stressad eller knappt hinner in i duschen innan du påbörjar din rakning? Börja alltid med tvätta bort smuts och bakterier innan du går på med rakhyveln eller kniven. På så sätt minimerar du risken för inåtväxande hår, röda prickar och irritation i huden orsakade av rakning. Efter en dusch eller våta handdukar blir skäggstråna dessutom mjukare lättare att skära av vilket irriterar huden mindre och du slipper rodnad och röda prickar i huden efter rakning.

Har du en extra känslig hud rekommenderar vi att du använder en förberedande rakolja innan rakning som ger huden ett extra bra skydd och motverkar rakutslag och inåtväxande hårstrån.

2. Du använder en gammal rakhyvel med ett slött blad

Har du glömt köpa nya rakblad eller är du för snål för att byta blad i tid? Se alltid till att ha en ren rakhyvel med ett riktigt vasst blad för att uppnå en bekväm rakupplevelse. Ett gammalt rakblad är slött och smutsigt och kan orsaka hårsäcksinflammationer och irritationer i huden.

3. Du använder inte rätt typ av lödder

Den här punkten är viktigare än man tror. Fel typ av raklödder leder ofta till en känslig och irriterad hud efter rakning. Ett bra raklödder ska mjuka upp skäggstråna och skapa en bra glidyta som underlättar för rakhyveln att lätt glida över huden. Löddret skapar en barriär mellan hyveln och huden och minskar friktionen och därmed slitaget på huden.

Rakar du dig med en säkerhetshyvel eller rakkniv vill du ha ett varaktigt lödder som stannar kvar på huden och som inte stockar igen bladet. Välj en rakkräm eller en raktvål. Har du dessutom tid och vill åt den äkta klassiska känslan borstar du upp ett lödder med hjälp av en rakborste. Borsten exfolierar även huden, tar bort döda hudceller och bjuder på en skön ansiktsmassage samtidigt som den klarar av att borsta upp ett mjukt och krämigt skum från endast en lite mängd rakkräm eller tvål.

Vanlig tvål eller duschkräm fungerar inte som ett raklödder då de varken har samma effekt eller skyddar huden på samma sätt som löddret från en rakkräm eller raktvål.

4. Du rakar i fel växtriktning

Du bör känna till skägghårens växtriktning och alltid börja med raka dig medhårs. Rakar du dig mothårs direkt, i fel växtriktning, leder det ofta till inflammationer i hårsäckarna (inåtväxande strån) röda prickar och irriterad hud. Om du inte har en känslig hud kan du raka dig mothårs andra svängen för att komma riktigt nära. Var extra försiktig på halsen där håren ofta växer i flera olika riktningar. Tänk på att använda korta drag och inte trycka för hårt när du rakar dig. Använd ett lätt tryck och låt själva hyveln göra jobbet. Här är en säkerhetshyvel med lite extra tyngd en riktig upplevelse!

5. Du tar inte hand om huden efteråt

En av de viktigaste momenten är hur du återställer huden efter rakning. För att lugna huden och minska risken för rakfinnar ska du använda en aftershave, förslagsvis en rakbalm i krämform som vårdar din hud på allra bästa sätt. Ett gammaldags rakvatten med uttorkande alkohol gör mer skada än nytta trots den nostalgiska ”klappa in i huden” känslan.

Rakbalmen smörjs in på den nyrakade huden för att ge fukt och motverka irritation och utslag. Den har en krämig konsistens likt en ansiktskräm och innehåller återfuktande och antibakteriella ämnen som likt alkoholen motverkar sveda och inåtväxande hårstrån och får huden att återhämta sig snabbare. Dessutom är det en riktigt skön känsla att smörja in huden med en kräm som gör huden mjuk, len och maskulint väldoftande. En återfuktad hud förebygger inåtväxande hårstrån då den extra fukten gör det enklare för nya hårstrån att växa på rätt sätt.

Om du råkat skära dig under rakning löser du snabbt problemet med ett fuktat alunstift. 

OBS - Lämna aldrig kvar din rakhyvel i duschen. Bladet kommer att bli slött och fler bakterier samlas snabbare vilket ger upphov till irritationer i huden. Rengör alltid din hyvel eller kniv noggrant efter användning och förvara den på ett torrt och säkert ställe. Gärna i ett snyggt ställ som tillsammans med en rakborste förgyller både din rakning och ditt badrum.