• We´re open for business! Leverans 2-3 dagar.
Snabb leverans / Klarna / Expertråd

Den klassiska raktvålen

|23/03, 2020

Den klassiska raktvålen

En omtyckt klassiker för dig som föredrar en äkta, traditionell våtrakning. Raktvålens lyxiga lödder förvandlar varje rakning till en sensuell och uppfriskande upplevelse. Raktvålen är ett populärt val då den både har en dryg formula samtidigt som den skyddar huden och mjukar upp skäggstråna så att hyveln lättare kan glida fram på huden. Ett billigare och bättre alternativ av raklödder som dessutom sätter lite extra guldkant på din rakning.

Lyxigt lödder

Den klassiska raktvålens lyxiga lödder förvandlar varje rakning till en sensuell och uppfriskande upplevelse. Raktvål är en fast, hård tvål som används ihop med vatten och en rakborste för att skapa ett fylligt, krämigt lödder som mjukar upp din hud och lyfter dina skäggstrån innan rakning. Löddret från en bra raktvål varar ca tre gånger så länge som löddret från ”vanliga” rak skum och doftar dessutom sanslöst gott både under och efter rakning.

Raktvålen är mycket dryg och ett ekonomiskt alternativ i längden. En raktvål kan köpas separat i refill storlek eller ihop med en fin träask eller annan tvålkopp. Vi erbjuder även ett stort urval av ekologiska raktvålar gjorda på 99% vegetabiliska råvaror.

Raktvålens historia

Raktvålen har en lång historia med rötter ända från 1300-talet och en av de främsta fördelarna med att använda raktvål är den koncentrerade formulan som är mycket dryg. Detta bidrar till en billigare rakning med längre hållbarhet. En annan viktig aspekt är dess vårdande egenskaper som skyddar huden under själva rakningen.

De flesta bra raktvålar innehåller vårdande ingedienser som t.ex. aloe vera och glycerin. Dessutom lägger sig tvålen som en skyddande hinna och mjukar upp skäggstråna innan rakningen, vilket även gör att hyveln lättare glider fram på huden.

Vilken raktvål ska jag välja?

När det gäller val av raktvål så ska du helst satsa på en sort som passar för din hudtyp. Det finns olika sorters raktvålar beroende på om du har en normal, torr eller fet hudtyp. Det finns även doftfria och allergivänliga raktvålar för dig med extra känslig hud. Raktvålarna säljs i fina träaskar eller tvålkoppar och finns även som refiller, för dig som redan har en raktvålskopp sen innan. Storlekarna varierar såklart, men de vanligaste måtten ligger på 65 gram (liten) eller 100 gram (stor).

Raktvålen finns också tillgängligt i stiftform och kallas då för rakstick. Det smidiga formatet är ett perfekt val för dig som reser mycket eller vill applicera raktvålen utan rakborste direkt i ansiktet.

Raktvål vs. vanlig tvål

Skillnaden på raktvål och vanlig tvål är stor. En vanlig tvål har uppgiften att rengöra huden medan en raktvål har egenskaperna att skydda huden under rakningen samt få hyveln att glida bättre. Raktvålen lägger sig som en skyddande hinna på huden och en vanlig tvål fungerar som rengöringsmedel. Det är med andra ord inte alls bra (eller snällt mot huden) att kombinera rakningen med en vanlig tvål.

Raktvål vs. rakkräm

Föredrar du klassisk rakning med rakborste så är raktvålen det rätta valet för dig. Uppskattar du enkelheten med att applicera raklöddret direkt med händerna så är rakkrämen ett givet val. Resultatet blir samma i slutändan - men upplevelsen med att använda en rakborste ihop med den väldoftande raktvålen är svårslagen och rakborsten hjälper ju även till att lyfta skäggstråna för en ännu närmare och behaglig rakning.

Omtycka dofter

Hos oss har den klassiska sandelträ raktvålen utan tvekan varit en oslagbar vinnare under många år. Raktvål med doft av sandelträ är en tidlös klassiker med varma, sensuella och maskulina tränoter som är lätt att tycka om. Nästan alla de stora varumärkena gör en rakserie med egentolkade sandelträ produkter just för att doften är så populär, men även för att sandelträ som ingrediens är väldigt snäll mot huden med sina vårdande egenskaper. Sandelträ lindrar irritation som kan uppstå efter rakning, mjukgör och förebygger torrhet. Förutom sandelträdoften så finns det givetvis en hel del andra populära raktvålar som du hittar längre ner på sidan.

Hur ska löddret kännas?

Ta en varm dusch för att varva ner kroppen och mjuka upp huden. Blöt rakborsten i varmt vatten och dra varsamt bort överflödet, den ska inte droppa men fortfarande vara blöt. Jobba upp ett krämigt lödder i tvålkoppen tills det att konsistensen känns krämig och fluffig utan luftbubblor, likt vispad grädde. Skummet ska inte vara klistrigt utan mjukt och lent, klibbar det har du använt för lite vatten. Jobba fram den perfekta konsistensen genom att tillsätta små mängder varmt vatten tills du känner dig nöjd. Glöm inte att torka av eller klappa raktvålen torr så vattnet inte ligger kvar och luckrar upp tvålen i onödan. Dags att ta rakningen till nästa nivå och göra rutinen till en skön avkopplande stund med tid för reflektion.